Tény, nincs egyszerű dolgunk, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünk minél több egészséges ételt egyen. De egy kis ötletességgel olyan tízóraikat tudsz készíteni, amik nemcsak változatosabbá teszik az étkezéseiket, hanem észrevétlenül csempészhetsz zöldségeket a repertoárba.
Sárgarépás-karfiolos muffin
A muffin az egyik legegyszerűbb és mégis legfinomabb süti, amit percek alatt elkészíthetsz. Most egy sárgarépás verziót mutatunk, ami tízóraira is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol
- 4 kis db sárgarépa
- 3 db tojás
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- só, bors, egy csipet római kömény
Elkészítés:
Főzd meg a karfiolt, és törd pépesre, majd reszeld le a sárgarépákat, és keverd össze őket. Fogj egy tálat, verd fel a tojásokat, add hozzá a zöldségeket, a fűszereket, majd jöhet a liszt! Az egészet alaposan keverd el, végül papírral kibélelt muffin formákban előmelegített sütőben 180 fokon süsd tűpróbáig.
Sárgarépás-csokis zabkeksz
Szinte minden gyerek szereti a kekszet és a ropogtatni valókat, így az egyik legszuperebb megoldás, ha a zabkekszbe rejted el a zöldségeket!
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 05, csésze barna cukor
- 2 db répa
- 1 tojás
- 3 dkg vaj
- ½ csomag sütőpor
- 1 csipet szerecsendió
- ½ mokkáskanál fahéj
- 4 kocka étcsokoládé
Elkészítés:
Pucold meg, és reszeld le a répát. Egy tálban keverd habosra a tojást a cukorral, a vajjal és a fűszerekkel. Most add hozzá a répát, a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és az apró darabokra tört étcsokoládét, majd keverd el.
Ezzel el is készült a tészta, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és kanalazz kis halmokat rá. 180 fokon körülbelül 25 perc alatt készre sülnek.
Spenótos-fetás sütemény
A sütiket minden gyerek szereti, de ne gondold, hogy csak az édeset! A sós változatokkal is érdemes kísérletezni, főleg, ha ennyire egyszerűek. A változatosság kedvéért sütheted egyszerű szilikontepsiben és muffin formában is – amihez éppen kedved van. Tökéletes tízórai, amire biztos, hogy csillagos ötöst kapsz!
Hozzávalók:
- 20 dkg spenót
- 20 dkg feta sajt
- 20 dkg liszt
- 0,5 dl olívaolaj
- 3 dl tej
- ½ csomag sütőpor
- 1 tojás
- só, bors, oregáno
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a fűszereket, egy másikban pedig a tojást, a tejet és az olívaolajat. Vágd fel a spenótleveleket apróra, morzsold szét a fetát, és add hozzá a tojásos keverékhez. Ezután jöhetnek a száraz összetevők, és dolgozd el alaposan. Fogj egy szilikon sütőformát, öntsd bele a tésztát, és 180 fokos sütőben süsd körülbelül 20 percig.