Imádok régi recepteket felkutatni. Ennél talán csak az jobb, amikor a receptek találnak meg engem. Így történt ez legutóbb is. Ági barátnőm úgy döntött, hogy a vidéki házának emeleti szobáit felújíttatja. Azt nem firtattam, miért épp télvíz idején teszi ezt.
Tudjátok, ha egy nő valamit a fejébe vesz, annak úgy kell lennie.
Ahogy az ilyenkor szokott lenni, módszeresen mindent kipakoltunk a helyiségekből. Már a vége felé jártunk, amikor a könyvekre került a sor. Néhányba csak úgy, lazán belelapoztam. Ekkor bukkantam rá egy régi kiadványra, méghozzá 1987-ből. A címe: „Négy évszak ételei – Ősz az Aranysárkány vendéglőben”. Egyik recept csalogatóbb volt, mint a másik. Vagdalt libamell, borókás fürjek, vadnyúl-velouté leves és sorolhatnám. A Márton-napnak vége, a többihez szükséges alapanyag beszerzése igencsak macerás lehet – gondoltam magamban. Így hát két receptet választottam ki. A fürjtojáskocsonyát és a gesztenyeszószos sertéskarajt. Jó, a fürjtojások nem biztos, hogy ott lapulnak a nagyobb áruházláncok polcain, de a piacon az őstermelőknél már biztosan találhatunk. Most, a kocsonyaszezon idején, miért is ne próbálnánk ki egy melegen tálalandó, különleges verziót? Merthogy a recept ötletgazdája, Liscsinszky Béla szerint ezt az ételt még csak véletlenül sem a hűtőből kell kikapni evés előtt, hanem amint elkészült, érdemes azonnal elfogyasztani. Szerintem valódi afrodiziákum!
Fürjtojáskocsonya
Hozzávalók:
- 20 db fürjtojás
- 2 dl tejszín
- 1 fej lila hagyma
- 20 dkg tehéntúró
- 8 dkg vaj
- 1 csomó snidling
- 2 evőkanál tejföl
- só, szerecsendió
Elkészítése:
- A fürjtojásokat kevés sóval reszelt szerecsendióval ízesítve a tejszínnel kikeverjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen habos. Vajjal vékonyan kikent csészékbe töltjük.
- A csészéket lábosba tesszük, amelyben kétujjnyi víz van.
- Fedő alatt, lassú tűzön, kb. 30 percig pároljuk.
- Ha kellőképpen megkocsonyásodott, vajjal és túrókrémmel megkent, lila hagymával és snidlinggel meghintett, pirított kenyérrel, melegen tálaljuk.
Gesztenyeszószos sertéskaraj
Már a recept neve is fakanál után kiált! Imádom a szószos ételeket, minél több a szósz, annál jobb. Simán ki tudok akadni, ha a menzás kedvencemre, a paradicsomos húsgombócra csak mutatóba tesznek a lényegből, a paradicsomszószból. A gesztenyeszósz valahol biztosan versenyez a szószok királya vagy királynője címért. A vacsora méltó megkoronázása lehet.
Gesztenyeszószos sertéskaraj:
Hozzávalók:
- 80 dkg hosszúkaraj
- 30 dkg hámozott, sült gesztenye
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 5 dkg zeller
- 8 dkg vöröshagyma
- 5 dkg paradicsompüré
- 2 dl vörösbor
- 2 dl tejszín
- 1 teáskanál liszt, só, kristálycukor
- babérlevél
- kakukkfű
- 1 db citrom
- 3 dkg zsír
- 5 dkg füstölt szalonna
Elkészítése:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A karajt kicsontozzuk, sózzuk és egy darabban egy kizsírozott tepsibe tesszük. Sütés közben vizet ne locsoljunk alá. Amikor félig átsült, alufóliával takarjuk be.
- A hámozott zöldségeket egyforma vastag szeleteke vágjuk. A hámozott gesztenye felét darabokban hagyjuk, a másik felét lereszeljük. A karajcsontot darabokra tördelve, 20-25 percig a karajjal együtt, szárazon, víz nélkül pirítjuk.
- A füstölt szalonna kisütött zsírján egy teáskanál cukrot karamellizálunk és ebben pirítjuk meg a hagymát és a zöldségeket, paradicsompürét aduk hozzá és felöntjük vörösborral. Ha felforrt, beletesszük a lereszelt gesztenyét.
- Tíz percig forraljuk, majd az egészet turmixoljuk. A tűzre visszatéve kevés liszttel elkevert tejszínt adunk hozzá.
- Sóval és citromlével ízesítjük és beletesszük a darabokban hagyott gesztenyét is. Felforrósítjuk és a felszeletelt húsra öntve zöldségropogóssal tálaljuk.
Zöldségropogós:
Hozzávalók:
- 40 dkg levesben főtt zöldség
- 4 tojás
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 15 dkg liszt
- só, bors
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A zöldségeket a burgonyanyomón áttörjük vagy késsel apróra vagdaljuk. Összegyúrjuk két tojással, két evőkanál zsemlemorzsával, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel és annyi liszttel, hogy könnyen formálható legyen.
- Kisujjnyi nagyságú darabokat gyúrunk belőle majd lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban kisütjük.
További vágykeltő receptek:
- Szexuális étvágygerjesztő nőknek a csillagjegyük szerint
- Szex és étel – afrodiziákumok Ázsiából
- 4 meglepő afrodiziákum az ókorból