nlc.hu
Gasztro

Tökéletes mézeskalács tésztája, díszítése

Mindent a tökéletes mézeskalácsról – a tésztától a díszítésig

Mi a tökéletes mézeskalács titka? Hogyan készül a tésztája, és mivel érdemes díszíteni? Most eláruljuk, és ha megfogadod a tanácsainkat, bezsebelheted a gratulációkat!

A mézeskalács készítése valójában nem nagy ördöngösség, de csak akkor, ha tudod az alapszabályokat. Ezeket osztjuk most meg veletek, és a díszítéshez is adunk néhány szuper ötletet!

A tökéletes mézeskalács tésztája

Abban, hogy milyen a tökéletes mézeskalács eltérnek a vélemények: van, aki azt szereti, ha kicsit ropogósabb, amíg mások azért lelkesednek, ha puha a tésztája. Ha te is azt vallod, hogy a mézeskalács tésztája puha, omlós, akkor ez a recept a tuti befutó! Ráadásul még egy trükköt is megosztunk veled, amivel könnyebbé teheted a mézeskalács tészta kinyújtását.

tökéletes mézeskalács tésztája és díszítése

A puha mézeskalácsnál nincs finomabb!
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

30 dkg liszt

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor     
  • 1,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék       
  • ½ evőkanál szódabikarbóna
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:

Egy tálban keverd el a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fűszerkeveréket. Egy másik tálban keverd el alaposan a vajat, a tojást és a mézet, majd add hozzá a száraz összetevőkhöz, és gyúrd össze.

Most következzen a trükk: előbb nyújtsd ki a tésztát, és csak utána tedd be a hűtőbe pihenni. Miután lisztezett deszkán kinyújtottad, egy sütőpapírt tegyél a tetejére, és úgy tekerd fel – így könnyebb lesz a pihentetés után kiszaggatni.

Ha letelt az egy óra, szaggasd ki a tésztát a neked tetsző formákkal, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára. A sütési idő körülbelül 12 perc.

tökéletes mézeskalács tésztája és díszítése

Ha jó a cukormázad, könnyebb lesz a mézeskalács díszítés
(Fotó: Getty Images)

A mézeskalács díszítése

A mézeskalács íze egyet jelent a karácsonnyal: a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió mind olyan fűszerek, amiknek már az illata is jókedvre derít. De ha mindezek mellé még a díszítésre is szánsz egy kis időt, varázslatos mézeskalácsokat készíthetsz. A mézeskalács díszítése lehet hagyományos és újszerű is, fehér és színes is – az egész csak attól függ, hogy neked mi tetszik. Ha a hagyományos díszítést szereted, akkor ehhez itt adunk dekorációs tippeket, de ha valami színpompásabbra vágysz, arra is van ötletünk!

Sőt, ha a mézeskalács díszítésben abszolút kezdő vagy akkor sem kell kétségbe esned. A szépen díszített mézeskalács alapja a tökéletes cukormáz, aminek a receptjét tavaly ilyenkor már megosztottuk veled, ezért mielőtt belevágsz a mézeskalácssütésbe, tájékozódj!

Ha nem a kezdők közé sorolod magad, akkor belevághatsz bonyolultabb mézeskalács formákba és színpompás díszítésekbe is. A mézeskalácsház az egyik leghangulatosabb karácsonyi dísz, mi is megsütöttük, és lépésről lépésre megmutattuk, hogyan tudod te is elkészíteni otthon.

Még több karácsonyi süteményt mutatunk, hogy időben felkészülhess!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top