nlc.hu
Gasztro

Alufólia sütéshez-főzéshez

Te is használsz alufóliát a főzéshez? Mondjuk, mennyire biztonságos

Mennyivel könnyebb a sütéshez vagy főzéshez alufóliát használni, igaz? Sokszor valóban sokkal gyorsabb megoldást kínál, de van hátulütője is!

Sokunknak igazi jó barátja a konyhában az alufólia, azonban egyre több tanulmány jut ara a megállapításra, hogy bizonyos körülmények között egészségkárosító hatása van.

Szakemberek szerint a főzéshez, sütéshez használt alufóliák egy része beleolvadhat az ételbe, ami idővel egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

A vizsgálatok megállapították, hogy a magas alumíniumbevitel összefügghet az emberi sejtek növekedési ütemének csökkenésével, továbbá potenciálisan káros lehet a csontbetegségben vagy vesekárosodásban szenvedő betegek számára.

A tudósok valójában már évek óta vizsgálják, hogy az alumínium milyen veszélyeket rejthet az emberi egészségre nézve, és így jöttek rá például arra is, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyszövetében nagyobb mennyiségben mutatható ki ez az elem.

Alufólia használata

Fotó: Getty Images/SolStock

A kutatások szerint több tényező is befolyásolhatja, hogy az alumínium beleszivárog-e az ételbe

Az egyik ilyen a hőmérséklet: minél magasabb hőfokon főzünk, annál kedvezőbbek a körülmények ahhoz, hogy ez megtörténjen, állapította meg egy tanulmány.

A másik fontos tényező az ételek savassága. „Ha valami savasat, például paradicsomos ételt főzöl, vagy ecetes pácot készítesz, az kikezdheti a fóliát, így még több alumínium kerülhet az ételbe” – magyarázta Amber Adams, a Kitchens Ready alapítója.

Míg alufóliával tökéletesen lehet lefedni és puhítani a sütőben sült húsokat, addig sütemények sütésénél nem érdemes alufóliával lefedni a tepsik alját, mert így a sütik és kekszek alul hamarabb átsülnek, mint felül, ennek függvényében hamarabb oda is kozmálhatnak.

Mindaddig, amíg az alufóliát hagyományos módon, észszerű keretek között használjuk, nincs mitől tartani. „Az emberek többségének nem okozhat problémát, mivel a főzés során felszabaduló alumínium mennyisége elhanyagolható” – mondta Adams, aki szerint itt a mértékletességen van a hangsúly. Ha a hét nagyobbik részében csak néha főzünk vele, nem lehet nagy baj, még akkor sem, ha savas ételekről van szó.

Alufólia helyett

Az alufólia kiváltására több alternatíva is létezik: Adams például a maga részéről a zsírpapírt részesíti előnyben. Megoldás lehet még az acél grillkosár vagy a nyársak használata, a sült zöldségeknél pedig az üvegtál.

Tipp: A sütő alját sokan bélelik ki annak érdekében, hogy az ne koszolódjon, zsírosodjon a sütések alkalmával. Bár ez elméletben jó megoldásnak tűnhet, gyakorlatban egyáltalán nem az, a sütő egységeinek lefedése ugyanis nemcsak az ételt teheti tönkre, de a felmelegítéshez, levegőáramláshoz szükséges alkatrészeket is.

(Nyitókép:  Grace Cary/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top