A húsmentes ételeket nemcsak vegetáriánusoknak ajánljuk, hanem azoknak a húsevőknek is, akik villámgyorsan szeretnének meleg ételt varázsolni az asztalra. Ezek a zöldséges ételek ugyanis tényleg kész lesznek 20 perc alatt.
Sütőtökös curry
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olaj
- 500 g sütőtök
- 100 g vöröshagyma
- 4 púpozott evőkanál curry paszta
- 400 g konzerv darabolt paradicsom
- 400 g konzerv kókusztej
- 400 g konzerv lencse lecsepegtetve
- 200 g bébispenót
- 150 ml kókuszjoghurt
- 4 db mini naan kenyér
Elkészítése:
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A tököt feldaraboljuk, meglocsoljuk vízzel és lefedve a mikróba tesszük 10 percre. Közben a forró olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a currypasztát, a paradicsomot és a kókusztejet, ezeket együtt 10 percig forraljuk. A naan kenyereket betoljuk a sütőbe 180 fokra, épp csak átmelegítjük őket, közben pedig a megpárolódott tököt, lencsét, spenótot beletesszük a curryszószba, ha szükséges, sózzuk az ételt, majd amikor a spenót már fonnyad, mehet a kókuszos joghurt is a currybe. Meleg naan kenyérrel és kókuszjoghurttal tálaljuk a vegetáriánus indiai curryt.
Ananászos sült rizs
Hozzávalók:
- 1,5 evőkanál olaj
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 400 g főtt hosszúszemű rizs
- 85 g fagyasztott borsó
- 2 teáskanál szezámolaj
- 2 evőkanál szójaszósz
- 400 g ananász felkockázva
Elkészítése:
Egy wokban felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a felvert tojásokat, és vékony omlettet sütünk. Ha megsült, vágódeszkára tesszük és felcsíkozzuk az omlettet (vagy mindezt megspóroljuk és rántottát sütünk). A maradék olajban megpirítjuk a fokhagymát, hagymát, majd hozzáadjuk a főtt rizst, a borsót, a szezámolajat és a szóját. Nagy lángon átforrósítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a végén az ananászdarabokat és az omlettet.
Citromos pestós tészta
Hozzávalók:
- 350 g tészta
- 0,5 kis fej brokkoli
- 1 nagy marék bazsalikom
- 1 nagy marék spenót
- 4 evőkanál fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 citrom héja és leve
- 6 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 nagy marék fagyasztott borsó
- 3 evőkanál krémsajt
- 3 evőkanál reszelt parmezán
Elkészítése:
Kifőzzük a tésztát. Egy másik lábasban előfőzzük a brokkolit is rózsáira szedve sós vízben, majd a bazsalikommal, a spenóttal és a fenyőmaggal együtt botmixerrel pürésítjük. Ehhez a püréhez hozzákeverjük a fokhagymát, a citrom héját és levét, az olívaolajat, a borsót, a parmezánt és a krémsajtot, ízlés szerint fűszerezzük. A tésztát leszűrjük, a főzővízből egy keveset félreteszünk. A pestóval összeforgatjuk a tésztát, egy kevés főzővízzel lazítunk rajta, és már tálalhatjuk is parmezánnal megszórva a gyors vegetáriánus vacsorát.