Emelni kell az átadói árakat a baromfi ágazatban, különben egyre több termelőnek nem éri meg a baromfi tenyésztése – hívta fel a figyelmet a Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója. Csorbai Attila az InfoRádiónak nyilatkozva emlékeztetett, hogy az elmúlt egy évben a költségek jelentősen nőttek az ágazatban, február 1-től pedig hét alapvető élelmiszer, köztük a csirkemell és a far-hát árát is a tavaly októberi szinten befagyasztja a kormány.
A Baromfi Termék Tanács elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: nem alapvetően a fogyasztói ár rögzítése az oka annak, hogy adott esetben a termelés csökkenhet, ezáltal pedig bizonyos fokú hiány alakulhat ki a termékelőállítási láncban, hanem valójában az, hogy az átadói árakat nem tudták eddig a baromfitartók olyan mértékben emelni, mint ahogyan a költségeik felmerültek.
Csorbai Attila emlékeztetett, hogy a tavalyi évhez képest a takarmány ára a másfélszeresére, a gáz ára ötszörösére, a villamosenergia ára pedig mindegy háromszorosára nőtt, amik olyan költségtöbbletet eredményeznek a baromfitartóknak, amit szeretnének a felvásárlási árban látni, hiszen veszteségesen senki nem akar termelni.
Annak okai, hogy a baromfitartók miért nem tudták eddig megemelni az átadói árakat, alapvetően a kereskedelemben keresendők, hiszen az árakat lényegében kereslet–kínálat viszony a határozza meg: abban az esetben, ha van elegendő termékmennyiség, az átadói árak nem emelhetők, függetlenül a költségektől, mert akkor a kereskedő máshonnan fogja beszerezni a termékeket, tehát nem ad érte magasabb árat – magyarázta az elnök-vezérigazgató.