nlc.hu
Gasztro

Így tudod megállapítani, hogy megromlott a csirkehús

Így tudod megállapítani, hogy megromlott a csirkehús

Egyszerűnek tűnik a kérdés, de mégsem az. Nem olyan egyértelmű megállapítani, hogy a csirkehús megromlott vagy sem.

Hogy pontosan mikor jelenthető ki, a csirkehús megromlott, azt szakemberek boncolgatták a Takeout kérése.

Martin Bucknavage élelmiszer-biztonsági szakértő szerint a csirkehúsnál a minőségmegőrzési idő az, amit legelőször ellenőrizzünk. Ha már közeledik a lejárati, akkor nincs min gondolkodni: vagy használjuk fel vagy fagyasszuk le. Amennyiben nyálkás, ragadós vagy savanyú a szaga, akkor egészen biztos, hogy megromlott.

Mikor romlik meg a csirkehús?

Fotó: Getty Images

Az Arkansas Egyetem professzora, John A. Marcy pedig úgy gondolja, hogy a savanyú szag a hűtési hőmérsékleten szaporodó bomlási baktériumokból fakadhat, de ezeket nem keverjük össze a szalmonellával és más megbetegedést okozó kórokozókkal. A professzor elmélete szerint, ha 70 fokon megsütjük a húst, továbbra is biztonságosan fogyasztható. A szakemberek abban egyetértenek, ha nyálkás a hús, akkor semmiképp se fogyasszuk el.

Tim Super, az Országos Csirke Tanács kommunikációs alelnöke kiemeli, hogy a húsok közül a csirke a legrövidebb eltarthatóságú. Míg például a vörös hús három-hét napig eláll a hűtőszekrényben, addig a baromfi csak egy-két napig. Egyszóval nem is a csomagoláson feltüntetett lejárati időt kellene nézni, hanem hogy mennyi ideje van a hús a hűtőben.

Martin Bucknavage szerint a lejárati idő gyakran csak becsléseken alapul, az embereknek egyáltalán nem kellene azon gondolkodniuk, hogy vajon jó-e még a csirkehús vagy sem, hanem minél előbb fel kellene nekik dolgozni, még frissen, amikor megvásárolják. Főleg annak fényében, hogy mennyi étel kerül a kukába.

„Mindig eszembe jut az a szegény lény, aki csak azért adta életét, hogy elrohadjon a hűtőszekrényében” – mondta Martin Bucknavage.

A szakember szerint, aki nem akar részt venni az ételek pazarlásában, gondosan tervezze meg előre, hogy mit fog enni, így nem lesz eldöntendő kérdés, hogy a csirkehús megromlott a hűtőben vagy sem. Mindig azt használjuk fel, ami az adott heti tervben szerepel. Az ételnek így esélye sem lesz megromlani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top