nlc.hu
Gasztro

Skorpióleves

Skorpióleves: állítólag finom és a vérnyomást is csökkenti

Az ételt egy tapasztalt szakácsnak kell elkészítenie, aki tudja, hogyan vonja ki a méreganyagot a skorpióból a főzés előtt, hogy elkerülje a vásárlók mérgezését.

Kína számos furcsa hagyományos ételről híres, de a Guangdong tartományban felszolgált kígyó és skorpió határozottan az ázsiai ország legbizarrabb és legfélelmetesebb ételei közé tartozik.

A pókfélék és a rovarok már jóval azelőtt részei voltak a kínai konyhának, hogy a Nyugat még nem is gondolt tápértékükre, de a skorpióleves még itt sem igazán számít fősodornak. Észak-Kínában a rántott skorpió nagyon népszerű étel utcai bódékban, de délen a pókféléket részesítik előnyben a kígyó- és sertéshúsdarabokat is tartalmazó levesek fő összetevőjeként. A skorpió mérge ellenére az ételt valójában méregtelenítőnek tekintik.

skorpió

Fotó: Unsplash

Bár a skorpióleves a guangdong-i konyha és az általános kultúra részének számít, a tartományban nem minden étterem étlapján található. Éppen ellenkezőleg, mivel az ételt egy tapasztalt szakácsnak kell elkészítenie, aki tudja, hogyan vonja ki a méreganyagot a skorpióból a főzés előtt, hogy elkerülje a vásárlók mérgezését.

Ezután a skorpiót legalább három órán át párolni kell a kígyóval és a sertéshússal, valamint a fokhagymával, gyömbérrel, fűszerekkel és néhány zöldséggel együtt, hogy kiengedje a levét, és állítólag méregtelenítő tulajdonságait adja a levesnek.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a kígyó- és skorpióleves (蝎子汤) segíthet olyan állapotok kezelésében, mint a reuma, a magas vérnyomás, a görcsök és a bőrbetegségek. A legtöbb étterem azonban nagyszerű és tápláló módja annak, hogy lehűljünk egy forró nyári napon.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top