nlc.hu
Gasztro

Egészséges fogások, amik árthatnak is

5 egészséges fogás, amit mégsem szabad mindennap fogyasztanod

Még a legegészségesebb finomságok is ártalmasak lehetnek túl nagy mennyiségben. Elmondjuk, miért.

Káposzta

A káposzta és más keresztesvirágú zöldségek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, de ennek ellenére sem szabad mindennap enni belőlük. A keresztesvirágúak napi fogyasztása ugyanis gyomorpanaszokhoz és különféle szervek – hasnyálmirigy, vese, pajzsmirigy –betegségeinek súlyosbodásához vezethet.

Tonhal

A tonhal ízletes és tápláló halfajta, gazdag fehérjében, D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban. Sajnos azonban a tonhalban felhalmozódnak a higanyok is, ezért heti két alkalomnál többször nem ajánlott fogyasztani. Ez különösen igaz a terhes nőkre és a kisgyermekekre.

Tonhal

Tonhalat legfeljebb heti kétszer egyél (Fotó: Getty Images)

Aszalt gyümölcsök 

Az aszalt gyümölcsök gyors és ízletes nassolnivalók, amelyeket kényelmesen magunkkal is vihetünk. Bár gyakran javasolják a cukorka és a csokoládé alternatívájaként, a hagyományos édességekhez hasonlóan ezek is sok cukrot tartalmaznak, ezért ezeket is csak mértékkel szabad fogyasztani.

Szójaételek

A szójaételek esszenciális aminosavak és probiotikumok gazdag forrásai, amelyek segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét és erősítik az immunitást. A szójatermékek fogyasztását sem szabad azonban túlzásba vinni, még akkor sem, ha állati eredetű élelmiszereket helyettesítünk velük. A szója ugyanis fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek túl gyakori fogyasztása megzavarhatja a hormonális egyensúlyt.

Gyümölcslé

Ezekben is sok a cukor (Fotó: Getty Images)

Frissen facsart gyümölcslevek és turmixok

A szénsavas, cukros italok alternatívájaként sokan fogyasztanak frissen facsart gyümölcsleveket, turmixokat. Bár ezek valóban egészségesebbek az előbbieknél, azonban a gyümölcsökből, bogyókból készült italok cukrot is tartalmaznak, ami nagy mennyiségben ugyanolyan káros lehet, mint a üdítőkből származó cukor. Ráadásul az ilyen italok magas savtartalma károsíthatja a fogzománcot is.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top