nlc.hu
Gasztro
Tequilát ittak az óvodások Michiganben

Tequilát ittak a gyerekek egy michigani óvodában

Az egyik gyerek vitte be a tequilás italt a michigani óvodába, és négy társát is megkínálta az alkohollal.
Színes székek egy óvodában

Felháborodtak a szülők, miután megtudták, hogy több óvodás alkoholos italt fogyasztott egy Michigan állambeli oktatási-nevelési intézményben.

A Livoniában működő Grand River Academy óvodás és iskolás gyerekeket is fogad, az eset a legkisebbekkel történt. Az egyik gyerek egy előre bekevert tequiliás italt vitt be egy kis műanyag flakonban, és megkínálta a társait a több mint 10 százalék alkoholtartalmú keverékkel. Az iskola közölte, hogy egyik gyereknek sem lett baja, és senki sem szorult orvosi ellátásra.

Az egyik gyerek, Dominique Zanders egyik szülője elmondta, hogy az eset uzsonnaidőben történt, amikor az óvodás kis papírpoharakba töltött a társainak az italból. Zanders 5 éves lánya négy vagy öt kortyot ivott a tequilás keverékből, szédült és kába lett, majd szólt az egyik pedagógusnak.

Megértjük a szülők aggodalmait. Egy diák valóban egy előre bekevert alkoholos italt hozott az iskolába, amelyet felnőtt limonádéként reklámoznak, és négy osztálytársával megosztotta

– mondta Leah Nixon, az intézmény szóvivője az NBC Newsnak.

Miután a dolgozók rájöttek, hogy szeszes italt kortyolgatnak a gyerekek, azonnal elvették tőlük, majd kapcsolatba léptek toxikológus orvosi szakemberekkel, valamint felhívták az érintett gyerekek szüleit. A csoportba tartozó 27 gyerekből 16-an voltak jelen, amikor az italosztás történt.

A szóvivő szerint igyekeznek odafigyelni, hogy mit visznek be a gyerekek az intézménybe, de képtelenség minden dologra odafigyelni. Szerinte nagyon sajnálatos, hogy az ilyen – üdítőként hirdetett – felnőtt italokat a kicsik könnyen összetéveszthetik a gyerekbarát italokkal.

Volt azonban olyan szülő, aki nehezen emésztette meg a történteket. „Ettől kiakadtam. A lányom, egy 5 éves óvodás, szeszes italt ivott! És az óvónő ezt nem vette észre?” – fakadt ki az egyik édesanya.

Az intézmény Grand Valley State University felügyelete alatt működik, amely közölte, hogy kivizsgálják a történteket.

Ezúttal szerencsére nem történt komolyabb baj, de korábban előfordult olyan eset, amikor alkohol okozta egy kisgyerek halálát. Egy féléves kisbaba cumisüvegébe tömény alkoholt tett az édesanya 18 éves unokatestvére a szlovákiai Sztropkó városában. A gyerek édesanyja elmondta, hogy csupán rövid időre hagyta magára Tobiast, hogy telefonáljon. Amikor visszatért, látta, hogy a gyerek az unokatestvérének ölében ül.

A cumisüvegből alkohol szagát érezte, ezért azonnal elvette a rokonától a gyereket, akinek megpróbálta kimosni a száját. Éjszaka a gyereknek fájt a gyomra, másnap reggel ezért mentőt hívtak, a kórházba vezető úton azonban a kis Tobias életét vesztette. A boncolás során 1,24 ezrelék alkoholszintet állapítottak meg a csecsemő szervezetében.

Április elején azért kellett mentőt hívni két debreceni óvodáshoz, mert szörpös üvegekben tárolt, alkoholos tisztítószert ihattak.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pixabay/Engin Akyurt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top