nlc.hu
Gasztro

Smoothie recept

Smoothie, mint önálló étkezés? Laktató, csupa vitamin és még szép is

Hogyan lehet egy nagy pohár ital olyan tartalmas, hogy órákra elűzze az éhséget? Szó sincs cukros löttyökről, amiktől csak még éhesebbek leszünk: éltető tápanyagokkal, enzimekkel, vitaminokkal teli italokhoz szeretnénk kedvet csinálni.

Cikkünkben a smoothie és a turmix szavakat az egyszerűség kedvéért egymással megegyező jelentéssel használtuk, de ebben az írásunkban részletesebben is szó van a két elnevezés mögötti tartalomról.

Ha valaki azt állítja, hogy egy nagy pohár narancslé őt eltelíti, joggal gyanakodhatunk. Létezik azonban valóban olyan egészséges, növényi alapú ital, amely felér egy (könnyed) étkezéssel. Ezt a kitételt azért is kötnénk ki, mert nem szeretnénk senkit azzal áltatni, hogy úgy jóllakat, mint a kolbászos rántotta három tojásból, nagy karéj kenyérrel. A saját kategóriájában egy könnyedebb ételekhez szokott szervezet számára azonban felér egy kisebb étkezéssel vagy nassolással.

A smoothie laktató és tele van vitaminnal (Fotó: Pexels.com)

A smoothie laktató és tele van vitaminnal (Fotó: Pexels.com)

A banán éppen ezért kulcsfontosságú benne. Egy nagy méretű banán akár 120 kCal tápértékű is lehet, egy laktató, nagy adag smoothie-ba pedig akár két banán is belekerülhet alapként. A banán gyümölcshúsa és „viselkedése” egy turmixban pedig tökéletes: egy alapkomponens, ami remekül tud idomulni a gyümölcsös, egzotikus gyümölcsös vagy zöldséges, netán csokis, karamellás turmixokhoz is. Utóbbiak inkább már az édességek és amerikai dinerek tejszínhabos turmixainak világát jelentik, mi most maradjunk az egészséges verzióknál!

Tipp: Ha magát a banán ízét szeretnénk kiemelni, a fűszerek közül a vanília kellemesen kiemeli azt.

Ha van egy sokszor kipróbált, tökéletesítgetett alapreceptünk, abból már nagyon könnyű tovább dolgoznunk.

Alaprecept (a Wholefully összeállítása alapján)

2,5 dl tej vagy növényi „tej”

1 nagy vagy 2 kisebb fagyasztott banán

2 csésze friss vagy fagyasztott gyümölcs

További 10 smoothie recept korábbi írásunkban

Alapanyagok, amelyekkel igazán laktató lesz a smoothie:

Magvaj. Mogyoróvaj, mandulavaj, kesudióvaj, dióvaj. A magfélékből előállított krém egy energiabomba, egészséges olajokkal, zsírokkal teli. Fogyókúrázók ne is erőltessék, a turmix viszont telt, krémes lesz tőle.

Olajos magvak. Nem csak magvaj formájában tudjuk energiadúsabbá tenni a turmixunkat. A magokat is beleszórhatjuk, viszont türelemmel turmixoljuk, mert a darabok elrontják az ivásélményt.

Zabpehely. Egy kisebb mennyiségű zabpehely tökéletesen elegyíthető a turmixszal, és tartalmasabbá teszi. Akiknek érzékeny az emésztése, puffadást okoz nála, előző este áztassa be a zabpelyhet, és úgy használja fel.

Chiamag. A magok a smoothie-ban megdagadnak, nyálkás réteget képeznek maguk körül, és megdermesztik az italt (így készül a chiapuding), ezért csak igen kis mennyiségben használjuk a turmixhoz, azonnali fogyasztásra.

Fehérjepor. A sportolók körében bevett szokás, és egyáltalán nem mindegyik fehérjepor „műanyag”. Ízesített és ízesítetlen fehérjeportermékekből is lehet már ellenőrzött forrásból előállított, jó minőségűt kapni, ilyen például a zöldborsófehérje.

Zöld porok. Legyen a por alapanyaga spirulina alga, kendermagfehérje vagy búzafű, ezek az extra magas tápanyagértékkel rendelkező szuperélelmiszerek színtiszta energiát adnak a szervezetnek. Csak képzeljük magunk elé: 1 kilogramm búzafűpor előállításához mintegy 5 kilogramm zsenge búzafűlevet használnak fel.

Görög joghurt (vagy natúr joghurt). Probiotikumokkal, egészséges zsírokkal lesz gazdagabb a turmixunk, és nem utolsósorban az állaga is krémesebb lesz tőle. Édesebb íze révén a görög joghurt az ideálisabb.

Avokádó. Zsíros, viszonylag semleges ízű, kalóriadús. Csak gazdagabb lehet általa a smoothie-nk.

Édesítés. Ki-ki ízlése vagy étrendje, diétája szerint édesítheti a turmixot. Méz, juharszirup, agavészirup vagy más édesítő is szóba jöhet. Mindig össze kell hangolni a többi összetevővel, hiszen az édes gyümölcsök – ananász, mangó, barnásra érett banán, őszibarack – mellé már sokszor felesleges.

Aszalt gyümölcsök. Ezzel is édesítjük, energiadúsabbá tesszük, az igazi energiaadók az aszalt datolya, aszalt füge vagy aszalt barack, de lehetünk bátrak ezen a téren is, kísérletezzünk az ízekkel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top