Háttérbe szoríthatja a szóját a borsó

nlc | 2022. Április 27.
A génmódosítás és erdőirtás miatt vesztett a népszerűségéből a növényi étrend alapanyag.

Akár néhány éven belül háttérbe szoríthatja a szóját a borsó a növényi fehérjék piacán – közölte az MTI-vel a Roland Berger.

A tanácsadó cég a növényi fehérjék iránti kereslet bővülésére számít a fenntarthatóság, az állatvédelem és az egészség felértékelődése miatt. A növényi fehérjék előállítása ugyanakkor egyelőre nem tart ezzel lépést, sőt a génmódosítás és a termesztéshez szükséges erdőirtás miatt a szója is vesztett a népszerűségéből – tették hozzá.

Csicseriborsó (Fotó: iStock)

A közlemény szerint a fogyaszthatóság, a költséghatékonyság, az elérhetőség, a minőség, valamint a fenntarthatóság döntheti majd el, melyik növényi fehérje léphet be nagyobb mértékben a húst és a tejtermékeket kiváltó növények piacára.

Bár kissé drágább a szójánál, a borsó mégis megelőzheti, mert gluténmentes, és fenntartható módon termeszthető.

(MTI)

Exit mobile version