nlc.hu
Gasztro

Kerülendő ételek a Nébih szerint várandósság alatt

Jól ráijeszt a kismamákra a Nébih: új kiadványában hosszan sorolja a tiltólistás ételeket

Mit ehetnek a kismamák? A Nébih szerint nagyon semmit...

Élelmiszerbiztonsági kiadvánnyal jelentkezett a Nébih pár nappal anyák napja előtt, hogy egy 28 oldalas füzettel mutassa meg, milyen veszélyek – baktériumok, vírusok – leselkednek a kismamákra a várandósság során – számolt be róla a Telex.

Az Ételt csak okosan! program részeként összeállított, kifejezetten kismamáknak szóló tájékoztató első néhány oldalán szalmonella és lisztéria baktériumok várják az egyébként is érzékeny időszakban lévő várandósokat, aztán egy cuki macskát mutatnak be, amivel nagyon kell vigyázni, mert toxoplazmáktól hemzseghet, majd jön egy pohár bor és a kávé, mint mumus. Csak a kiadvány közepén derül ki, hogy mik a jó ételek, mi az, amit meg is ehetnek a kismamák (például folsavban, jódban gazdag ételeket).

Bár teljesen normális, hogy felhívják a figyelmet a nyers ételek fogyasztásának veszélyeire, vagy arra, hogy ne együnk mosatlan gyümölcsöt, de a tapasztalatok szerint egy-két kávé nem befolyásolja jelentősen a magzat fejlődését – ezt mutatta ki egy 2000 kismama részvételével készült vizsgálat is, amiről korábban beszámoltunk.

A kiadvány is azt írja, hogy a várandósság alatt „ösztönösen kiélesednek a kismamák érzékei”, pont ezért talán nem szerencsés azzal indítani nekik, hogy milyen rettenetes veszélyek leselkednek rájuk, ha elnyalnak egy fagyit nyáron – fogalmazza meg a lap a kiadvánnyal kapcsolatos kételyeit.

fánk és zöldség egy kismama kezében

Enni vagy nem enni? Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top