Tudtad? Ez az alapvető különbség a barna és fehér rizs között

nlc | 2022. Április 30.
Sokan a barnára, sokan a fehér rizsre esküsznek. Te tudod, melyik az egészségesebb?

A rizs kevésbé tartozik a kedveltebb ételek közé, pedig izgalmasan felhasználható.

Mi az alapvető különbség a barna és fehér rizs között?

A barna rizs teljes értékű, nem finomított, a rizsszem egészét tartalmazza, a csíra és a korpa is megtalálható benne. Hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett ezüsthártyát, emiatt nagyobb a tápértéke, rosttartalma. Vitaminokban, ásványi anyagokban is dúskál. Elkészítése időigényesebb, mint a fehér rizsé, az íze karakteresebb.

A fehér rizs feldolgozásánál a magas rosttartalmú részeket eltávolítják, nagyobb a szénhidráttartalma, mint a barnának, sokkal gyorsabban elkészül és sokak szerint finomabb is.

(Fotó: Getty Images/eleonora galli)

Melyik az egészségesebb?

A barna rizs:

A fehér rizs hátránya, hogy glikémiás indexe magasabb, gyorsabban bomlik le, megemeli a vércukorszintet, az arra hajlamosaknál megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Amire érdemes figyelni: a barna rizs száraz helyen körülbelül 6 hónapig tárolható, a fehér rizs ezzel szemben évekig eláll.

Tudtad? A rizs a pázsitfüvek csoportjába tartozó gabonaféle, a búzához, árpához, rozshoz, és a zabhoz hasonlóan. A fehér rizsből hiányzó B1-vitamin következtében alakult ki egykor a hajósok körében a félelmet keltő betegség: a beriberi.

(Nyitókép: Getty Images/ Eskay Lim / EyeEm)

Exit mobile version