nlc.hu
Otthon

Erre is jó a rizs

A főzésen túl – 8 dolog, amire talán még nem használtad a rizst

A rizsből nem csupán ízletes fogások készíthetők, de egyéb dolgokban is hasznát veheted a háztartásban.
    1. A kések biztonságos tárolásához nem feltétlenül kell külön késtartót vásárolnod. Ha van otthon egy hosszúkás edényed, például egy szélesebb szájú üvegvázád, szórd tele rizzsel, majd állítsd bele a késeket!
    2. A rozsdásodásra hajlamos szerszámokat is érdemes rizs között tartani. A rizs ugyanis elnyeli a nedvességet, így a tárgyak nem rozsdásodnak el.
    3. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a robotgép, turmixgép pengéi kicsorbultak, rizs segítségével megélezheted őket! Szórj a gépbe néhány csésze nyers rizst, majd két percig forgasd benne. A pengék újra olyan élesek lesznek, mint új korukban.
    4.  Ha félig érett gyümölcsöt vagy zöldséget szedtél vagy vásároltál, az érési folyamatot felgyorsíthatod, ha egy tál nyers rizsben helyezed el. A folyamat meglehetősen gyors lesz, ezért ellenőrizd néhány óránként, nehogy túlérjen!
    5. A só nem fog összetapadni, megkeményedni a sótartóban, ha nyers rizsszemeket szórsz közé.
      Rizs

      A rizs sokoldalúbb, mint hinnéd (Fotó: Getty Images)

    6. Házi légfrissítőt is könnyedén készíthetsz rizs felhasználásával. Fél csésze rizshez adj 10-20 cseppet a kedvenc illóolajadból, rázd össze, majd egy mutatós pohárkában, tálkában helyezd el abban a helyiségben, amit illatosítani szeretnél.
    7. Ha olyan edényt – például teáskannát, palackot vagy vázát – szeretnél kitisztítani, aminek a belsejéhez nem férsz hozzá megfelelőképpen a szivaccsal vagy kefével, szórj bele egy marék nyers rizst, majd engedj rá némi mosogatószeres vizet. Ezután fogd be az edény tetejét és alaposan rázd össze! A rizsszemek a belső felületekhez dörzsölődve eltávolítanak minden szennyeződést.
    8. Ellenőrizni szeretnéd, hogy az olaj kellőképpen felforrósodott a sütéshez? Dobj bele egy rizsszemet! Ha feljön a tetejére és sülni kezd, az olaj hőmérséklete tökéletes.

Még több házi praktika:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top