nlc.hu
Gasztro

Tengervizet sótalanító berendezés

Egy bőrönd méretű eszköz oldhatja meg az ivóvízhiányt a világban

A berendezés képes tiszta ivóvizet készíteni a sós tengervízből.
Egy nő egy vizzel teli poharat tart a kezében az ablak előtt

A tengervíz sótalanítása emberek milliárdjai számára lenne létfontosságú, mert jelenleg nem jutnak megfelelő ivóvízhez. Eddig nem sikerült hatékony megoldást találni, az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem mérnökei azonban előállítak egy új fejlesztéssel.

A szakemberek egy aktatáska méretű sótalanító berendezést alkottak, amely képes tiszta ivóvizet készíteni a sós tengervízből – írja a hvg.hu a Sustainable Systems című tudományos lapban megjelent eredményekről.

A rendszer működéséhez napelem szolgáltatja az energiát, a berendezés pedig elektrodialízis segítségével távolítja el a sót a vízből. Ezen kívül a mérnökök egy ionkoncentrációs polarizációs rendszert is bevetettek, amely lehetővé teszi a szilárd anyagok és a baktériumok eltávolítását a vízből.

A végeredmény egy olyan tisztaságú ivóvíz, amely megfelel az Egészségügyi Világszervezet ivóvízre vonatkozó előírásainak. A berendezés óránként körülbelül 3 deciliter vizet tud előállítani.

(Kiemelt kép: Unsplash/Manki Kim)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top