„Sok régi étel valójában vegán” – Interjú Turi Glóriával, a nyers sütemények nagymesterével

nlc | 2022. Május 15.
Turi Glória egész lényéből árad mindaz, ami az általuk készített finomságok üzenete is: szelídség, derű, természetesség. Merőben távol áll tőle a „hittérítés”, jóllehet ő maga súlyos betegségből gyógyult fel teljes életmódváltásával. A NaTuri édességei és nassolnivalói ezt az élet és „ételszemléletet” tükrözik, ismerkedjenek meg a készítőjével!

Turi Glóriát arcát és finomságait ismerhetik a termelői piacra járók Pécsen és Budapesten egyaránt. Nagy utat járt be, míg jogász-közgazdászból teljesen elkötelezte magát a nyers ételkészítés mellett, ma pedig már a hazai vegán szubkultúra jól ismeri finomabbnál finomabb termékeit. Vallja, hogy a rossz állapotot, betegségeket nem kell megvárni ahhoz, hogy komolyan vegyük, mivel tápláljuk a szervezetünket. 

Mit jelent a nyers vegán konyha?

A vegán étrendben kizárólag növényi komponenseket használnak, és minden állati eredetű élelmiszert mellőznek. Nem fogyasztanak húst, halat, tojást, tejet, tejtermékeket, sőt mézet sem. A nyers vegán konyha ezen belül is egy önálló ág: a hozzávalókat nem hevítik 42 Celsius fok fölé, nem főznek, sütnek és nem is párolnak, így az alapanyagok képesek megtartani a természetes tápanyagtartalmukat.

Az ízfokozókkal, állományjavítókkal felturbózott édességekkel hogyan versenyezhet egy teljesen természetes alapú, vegán, nyers desszert?

Nagyon egyszerűen. Sok mindenben hasonlítanak, és mivel sokan édesszájúak, így könnyen megkóstolja mindenki. Ha ezenkívül még ki is derül, hogy egészségesebb, ekkor már könnyen billen a mérleg nyelve az élő édességek felé. Mi például nem használunk az egészséges süteményekben gyakran alkalmazott mesterséges édesítőket sem, hanem úgy kombináljuk az összetevőket, hogy egymást erősítsék. Jó hír, hogy nem emelik meg a vércukorszintet sem, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Ezek tömény táplálékok, tele vannak rostokkal, így kevés is elég belőlük, egy nagyon intenzív ízélményt adnak, kellemes jóllakottság érzéssel.

Forrás: NaTuri

A vegán életmód a legtöbb ember számára megvalósíthatatlannak tűnő kihívás, hiszen annyi finomságba bele sem kóstolhat egy vegán. Ezen belül is a nyers vegán irányzat a kívülállók számára egészen extrémnek tűnhet. Kiknek ajánlanád a nyers vegán étrendet?

Aki igazán természetes, finom ízeket, színeket, egészséges és tápláló ételeket szeretne fogyasztani, a környezetével összhangban élni, minél kisebb öko lábnyommal, annak mindenképpen ajánlom. Ebben az esetben már nem is lesz kihívás, és nem azzal foglalkozunk, hogy egy vegán mit nem ehet, hanem inkább azzal, hogy mennyi régi étel van, ami igazából vegán, és mennyi újdonságot fedezhetünk fel úgy, hogy energikusabbak, fittebbek is maradjunk.

Te magad kizárólag nyers vegán étrendet követsz?

Igen, én alapvetően azt követem, bár télen többször főzök, párolok zöldségeket, de sokszor csak egy wokban roppanóssá teszem őket, de a többi évszakban teljesen a nyers vegán étrendet követjük. Szeretek egyszerű ételeket készíteni, könnyedén, tisztán növényi, mindenmentes alapanyagokból. 

Forrás: NaTuri

Úgy tudom, hogy egy súlyos betegség játszott közre abban, hogy megismerkedtél a búzafűlé és a nyers vegán étrend életminőségjavító hatásával. Elmesélnéd, kérlek a történetedet, ami a NaTuri megalapításáig vezetett?

Igen, nálam is egy betegség jött. Nem villámcsapásként, hanem fokozatosan jelentkezett, de én is – mint sokan – csak legyintettem. Aztán amikor a fájdalom már ezt nem hagyta, akkor váltottam. Számomra ez egy folyamat volt, ami nem csak arról szólt, hogy étrendet, hanem életmódot, szemléletet is váltottam. Ez 2007-2008-ban zajlott. A gyógyulásom sok embert inspirált, és többen kértek az általam ekkoriban már készített kekszekből, kenyerekből, növényi hajtásokból és a búzafűből is, amit Laci, a párom készít. Elkezdtünk előadásokat tartani a témában, kiállításokra, termelői piacokra járni. A megrendeléseink száma folyamatosan nőtt, egyre többen igénylik országos szinten is az úgynevezett mindenmentes termékeket, ezért Pécsett néhány éve családi összefogással egy élelmiszeripari kisüzemet alapítottunk. Így született meg a NaTuri manufaktúra.

Az „élő ételek” megnevezést pontosan hogyan kell érteni? Ha jól tudom, ez nem szimplán arra utal, hogy gyümölcsök, zöldségek és magvak adják az ételeitek alapját.

Igen, ez így van. Az angol megfelelője ennek, a raw and living food arról szól, hogy tisztán növényi alapanyagokból, egyszerű készítési eljárásokkal, sütés-főzés nélkül készülnek ételeink. Ezáltal a gyümölcsökben, zöldségekben és magokban rejlő összes fontos tápanyag, vitamin, enzim a szervezetünk számára jelen marad a termékekben.

Turi Glória (forrás: NaTuri)

Szerintem nagyon könnyű így étkezni, mindent lehet enni, amit korábban megszoktunk, van kenyér, keksz, chips, „sajt”, „túró”, növényi italok rengetegféle ízben. Egy fasírt napraforgóból, darált „hús” gombából, dióból, cukkiniból, pizzatészta aszalt paradicsomból és lenmagból vagy esetleg karfiolból, csak hogy pár ötletet említsek. Igazából mindent el tudunk készíteni, csak picit másképpen.

Mit jelent az „élő kenyér”, és miért élvez kiemelt státuszt a kínálatotokban?

Maga a kenyér szerintem rendkívül fontos eleme a táplálkozásnak, jelentsen az bármilyen étrendet is. Az élő kenyér annyiban más, hogy tele van életerővel, mert a speciális készítési eljárásnak köszönhetően a zöldségekben, magokban lévő enzimek, vitaminok, mikroelemek nem pusztulnak el, és így rostokban gazdag, ropogós lapocskát kenhetünk meg krémekkel. Ilyen értelemben élő tehát a mi kenyerünk. Jó hír mindenkinek, hogy éppen a tömény tápanyagtartalmuknál fogva egészen kevés is elég belőlük. 10 dekagramm (7-8 lapocska) egy ember egyheti adagja egy étkezéssel számolva. Persze lehet belőle többet is fogyasztani, de a nyers vegán alapvetően nem egy kenyéralapú táplálkozás, szóval nem szendvics a menü reggel és este.

Forrás: NaTuri

Te magad végeztél valamilyen plusz képzést, amióta megalapítottad a NaTurit?

Az alap végzettségem jogász-közgazdász, azonban a táplálkozással kapcsolatban három végzettséget is szereztem. Funkcionális táplálkozási referensként megismerkedtem talán az összes táplálkozási irányzattal, az autoimmun protokollal. A Hippokratész Intézet egyéves képzését is elvégeztem, amely során hatalmas tudásanyaggal gazdagodtam. Végül, és talán nem is utoljára elvégeztem egy élelmiszeripari képzést, hogy a kisüzemünket szakszerűen tudjam vezetni.

A búzafűlének nagy divatja volt az egészségtudatos körökben úgy tíz évvel ezelőtt, azóta kevesebbet hallani a jótékony hatásairól. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Talán a média kevesebbet foglalkozik vele, és lekerült a divatirányzat címke róla, de mindettől függetlenül egy csodálatos növényről van szó, fantasztikus hatóanyag-tartalommal. Ellenben divatból nem érdemes fogyasztani, mert ez a terápia ennél sokkal többről szól. A teljes embernek változnia kell.

Forrás: NaTuri

Mely ételeiteket ajánlanád belépőként azoknak, akik kíváncsiak, de járatlanok a natúr, nyers vegán édességek és sós ennivalók területén?

Első körben talán élő édességeket ajánlanék, ezen belül is a gesztenye-csoki kockát vagy a cseresznyés Kirsch kockát. Az élő kenyereinkből az olaszos ízesítésű szokta a legnagyobb elismerést kapni, a fermentált zöldségeink pedig emésztést támogató szerepükben kiemelkedőek, és visszatérnek miatta a vásárlóink.

Exit mobile version