nlc.hu
Gasztro

Spárga receptek

12 konyhai trükk, hogy kihozzuk spárgából a maximumot

Az ínyencek minden évben alig várják az első spárgacsokrokat, sokan viszont még mindig bizonytalanok az elkészítési módjában. Pedig a spárga maga a rügyet bontó, zöldellő tavasz, és egyáltalán nem is olyan makacs jószág. 12 konyhai tipp a könnyű és észszerű felhasználáshoz!

1. Kezdők válasszák a zöldet!

A fehér színű sem mumus, de erről a későbbiekben. Sokan azt gondolják, hogy két különböző spárgafajtáról van szó, pedig csak a termesztési módozat különbözik. A fehér színű sípjait a termőföld alatt vagy fekete fólia alatt tartják, így nem éri napfény. Vaskosabb és fehér színű spárga az eredmény. Nem így a zöldnél, amely kibújva a földből a napfény hatására klorofillt termel, kizöldül.

Az alábbi képen is látható, hogy a föld alatti részen fehér:

Fotó: Pexels/Marina M

Fotó: Pexels/Marina M

2. Hiedelem: a kibomlott rügy túlérettséget jelez

A válasz egyszerű: ha virágzásnak indul a spárgák rügye, attól még épp olyan finom a növény. A liliomfélék családjába tartozó növénynek tulajdonképpen a megvastagodott hajtását fogyasztjuk, és nem jelez sem túlérettséget, sem fásságot, ha már nem zártak a rügyek. Bátran vásároljuk meg!

3. Árulkodik a spárgasípok alja

Habár a spárgacsokrokat alulról csomagolva fogják össze, valójában nagy segítségünkre van, ha láthatjuk, megtapogathatjuk a spárgaszárak alját. Ha vészesen kiszáradt, elszürkült, beesett, az öreg spárgát jelez.

spárga konyhai trükk recept

Fotó: Steve Russell/Toronto Star via Getty Images

4. Nyersen is fogyasztható?

A válasz: naná! A spárga valóságos vitaminbomba, éltető tápanyagokkal teli, ezért minél hosszabb ideig minél magasabb hőnek tesszük ki, annál többet veszít értékes beltartalmából. Az egészségguruk tudják, hogy slow juicerrel, azaz lassú préssel kiválóan préselhető, habár drága mulatság, hiszen egy nagy maréknyi spárgából nyerhetünk ki egy deciliternyi friss préslevet.

Tipp: Tavaszi saláták különlegessége is lehet a felkarikázott, friss zöldspárga. Mutatós konyhai trükk, ha a szárat hosszanti irányban leheletvékonyra csíkozzuk, zöldséghámozó segítségével. Fel fognak kunkorodni a spárgacsíkok, és meglátjuk, hogy az ízélmény is más így.

5. Hámozás és pikkelyezés

Hámozni vagy nem hámozni? A fehér spárgát egyértelműen hámozni kell, míg a felső réteg alól előkerül a jó ízű, nedves, fényesebb belső.

A zöld spárgát elméletileg nem szükséges, de az oldalsó kis hajtások tudnak kellemetlenek, szúrósak lenni. Ízlés dolga, és persze türelemé, hogy lecsipegetjük-e a sípokról egészen a rügyekig, vagy csak az alsóbb, keményebb pikkelyeket távolítjuk el.

spárga konyhai trükk recept

Fehér spárga (Fotó: Getty Images)

6. Spárgatörés

Jól bevált módszer, hogy az ujjunkkal haladjunk a spárga aljától felfelé, és ahol már hajlik, puhább, lédúsabb, és kézzel könnyen el tudjuk törni, onnantól hasznosíthatjuk a zöldséget.

7. Gazdálkodj okosan

A spárga több ezer forintos kilónkénti ára indokolja is a teljes hasznosítást, de egyébként is: ha csak tehetjük, ételt nem dobunk ki. A környezettudatosság és élelmiszerszemét-csökkentés is szempont, hogy ne dobjuk ki a spárga szárának alsó részét! A legalsó, teljesen száraz, fás részek mehetnek a kukába, ez a növényrész keserű is. Az ezenkívül keletkező levágott részeknek viszont nem kell a kukában végezniük. Amikor például sütéskor, pároláskor egységes spárgahosszokat szeretnénk elérni az esztétikus tálalás érdekében, fogjuk össze a maradékot.

Az alsóbb végekből remek zöldségalaplé, krémleves vagy spárgamártás főzhető. Lehetünk kreatívak, és más zöldséglevesbe is eltehetjük a spárgavégeket a fagyasztóba, egy kis ínyenc összetevő gyanánt.

Tipp: a lehámozott „héjakat” is belefőzhetjük alaplébe, ezeknek sem kell a kukában landolniuk.

spárga konyhai trükk recept

Spárga és brokkoli chilivel (Fotó: Getty Images)

8. Fehér vs. zöld: különböző készítési idő

Ha egy ételbe fehér és zöld spárgát is szeretnénk rakni, kb. dupla annyi párolási vagy főzési időt szánjunk a vastagabb, fehérnek. Nézzünk rá azonban gyakran, mert ha túlszalad a készítési idő, pépessé, vagy szálaira bomlóra, egyszóval élvezhetetlenné válik a zöldség.

9. Álló spárgák a fazékban

Okos főzési tipp, ha a vastagabb szárú spárgát állva főzzük a fazékban, a spárgasípok csúcsai ízlés szerint ki is lóghatnak a főzővízből, ezeknek a zsengébb részeknek elég, ha csak a forró gőz éri. A lényeg, hogy a vaskosabb szárrészeket érje a nagyobb hő.

Figyelem, az alumíniumedényben való sütés viszont nem a spárga barátja. A fehér színű megszürkülhet az alumíniumserpenyőben.

spárga konyhai trükk recept

Fotó: Getty Images

10. A cukortrükk

Izgalmas séftrükk, ha a spárga főzővizébe a só mellett egy kis cukrot is teszünk. Ne sokat, csak épp hogy megérezze az ízvilága. A só és a cukor kettőse finoman kiemeli a spárga természetes cukortartalmát, és ízfokozóként működik. Sokkal intenzívebb lesz az íze így.

Túlcukrozva viszont elrontjuk, elveszíti a spárga a friss, zöldséges aromáit. Ugyanezt a trükköt alkalmazhatjuk pároláskor és zsírpapírba burkolt sütéskor is.

11. Jégfürdő

Ha főzzük a spárgát, a jégfürdő segítségünkre lesz! A megfőzött spárgát a forró vízből kivéve tegyük rövid időre jégkockákra, és forgassuk bele; vagy tegyük jeges vizes fürdőbe. A hősokkolás meg fogja állítani a zöldség által beszívott forró víz okozta tovább puhulást, és adni fog egy feszességet a spárga felületének.

spárga konyhai trükk recept

Fotó: Getty Images

12. Ne „üssük agyon” a spárga ízvilágát!

A spárga nem igényel karakteres ízeket maga mellett, sőt el is ronthatjuk vele. A vörös húsok, a vörösbor nem ideális párjai, a nehezebb ízvilág szó szerint agyonüti a spárga frissességét. Kiemeli viszont a spárga aromáit a citromlé, fehérbor, extra szűz olívaolaj, a frissen őrölt fekete bors és a tárkony. Remekül illik vajas mártásokhoz (berni mártás, hollandi mártás), a tojáshoz minden formájában, a fiatalabb és érlelt sajtokhoz, az újkrumplihoz és a könnyed, fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz. Gourmet párja a tavasz másik sztárja, az eper.

+1: Témánk a konyha és az asztal körül forog, mégis meg kell említenünk néhány mellékzöngét is. Vízhajtó, vesetisztító hatását mi is érzékelhetjük, valóban meghajtja az említett szervet. Továbbá jó, ha tudjuk, hogy a spárgafogyasztás hatására kaphat egy bizonyos karakteres szagot a vizeletünk. Aggodalomra nincs ok, ráadásul a kénes vegyület érdekes módon csak az emberek kb. felénél jelentkezik. Ez a tulajdonképpen lényegtelen kísérőjelenség ne rettentsen el senkit e tavaszi csemegétől!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top