nlc.hu
Gasztro
Spárgázz velünk, míg a szezon tart! 7 spárgás recept

7 spárgás recept a létező legjobb krémlevestől az unortodox spárgás carbonaráig

Te eleget sütöttél-főztél már spárgából idén? Ugye, hogy nem! 7 recept következik, hogy minél sokszínűbb ételekben használd fel a tavasz sztárzöldségét!

A tavasz üdeségét és erejét rejti minden szár, vagy ahogy a termelők mondják: a spárga minden sípja. A zöldség rajongói nyersen is fogyasztják a vitaminbomba spárgát: ha lehámozzuk róla a kemény, fás külső „héjat”, nyersen is fogyasztható.

A szezon kezdetén még több ezer forint volt egyetlen köteg spárga, most viszont a félkilós csokor már 850 és 990 forintért is kapható a legnagyobb láncoknál. Bódi Andrea spárgatermelő felhívta rá a figyelmet, hogy idén korábban indult a szezon, ezért valószínűsíthetően csak június elejéig tart a 2024-es szezon. A termelő abban azonban tévedett, hogyan alakul a zöldség bolti ára: „Magasról indult a spárga ára, 2500 forint jelenleg a boltokban. Gondolom, 1000-1500 alá nem fog menni a szezon végére sem” – nyilatkozta április közepén.

Ha még vacillálsz, hogy vegyél-e zöldségből, olvasd el cikkünket, amelyben hét szempontot soroltunk fel, amiért ugyancsak érdemes fogyasztani: Csökkenti a ráncokat és fogyni is segít: igazi csodazöldség a spárga.

Az élettani hatásai mellett igazi kincs a konyhában is: még gyümölcsök mellé is finom. Az epres-spárgás saláta érlelt sonkával vagy fetasajttal igazi ínyencség. Most hét olyan recept következik, amivel a legtöbbet kihozhatod a tavasz egyik legértékesebb zöldségéből.

Előétel néhány hozzávalóból: baconbe tekert spárga

Összesen tíz perc munkád és húsz perc várakozási időd lesz ezzel az egyszerű recepttel. Mégis, ez az előétel igazán dögös: a zsenge zöldspárgát a sós, roppanós baconköntös csavarja meg. Erre az ételre mondja bárki, hogy a spárga csak egy unalmas „zöld fű”!

Tovább a Baconbe tekert spárga receptjére!

Baconbe tekert spárga

Baconbe tekert spárga /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Kényeztető reggeli: tavaszi spárga buggyantott tojással és hollandi mártással

Luxusérzetet ad, ha ezzel a reggelivel indítjuk a napot, de valójában nem szükségesek hozzá luxushozzávalók. Főszerepben a tojás, spárga és a krémes hollandi mártás, és nehogy azért ne készítsétek el ezt a reggelit, mert nincs otthon tárkonyecet! Úgy igazán ínyenc, de egy könnyed gyümölcsecettel vagy almaecettel is jól fog sikerülni. Csak annyi a lényeg, hogy ne szúrósan savanyú ecetet tegyetek bele. Húsimádóknak egy kis sonkát is ér belecsempészni!

Tovább a Tavaszi spárga buggyantott tojással és hollandi mártással receptjére!

Tavaszi spárga buggyantott tojással és hollandi mártással

Tavaszi spárga buggyantott tojással és hollandi mártással / Fotó: Nosalty Ételfotó

Spárgaleves deluxe: sültspárga-krémleves

Ezernyi spárga-krémleves recept forog közkézen, és az ízén kívül nagy előnye, hogy nehéz elrontani ezt az ételt. Ebben a receptben az az extra, hogy elősütjük hozzá a spárgát, így a sima főzéshez képest még inkább koncentrálódnak benne az ízek. A másik titka a mascarpone és a habtejszín – így lesz szuperkrémes. Könnyen ez lesz a kedvenc spárga-krémlevesed!

Tovább a Sültspárga-krémleves receptjére!

Sültspárga-krémleves

Sültspárga-krémleves / Fotó: Nosalty Ételfotó

Egy unortodox recept: tavaszi spárgás carbonara

A spaghetti alla carbonara, avagy a spagetti szénégető módra az olasz konyha egyik világsikere (a sok közül). Míg a világ előszeretettel készíti tejszínesen és mindenféle furcsa sonkával, az olaszok teátrális gesztusokkal magyarázzák, hogy ez szentségtörés. Az eredeti carbonara spagettit tojássárgája krémesíti és pancetta (szalonna) gazdagítja. Ebben a receptben spárga frissíti a tésztaételt, spagetti helyett makarónitészta, pancetta helyett bacon szerepel benne. A tojássárgája és a parmezán pedig kihagyhatatlan belőle!

Tovább a Tavaszi spárgás carbonara receptjére!

Tavaszi spárgás carbonara

Tavaszi spárgás carbonara / Fotó: Hajnal Stefánia, Nosalty Ételfotó

Hús nélkül is abszolút ütős: ricottagnocchi spárgával és spenóttal

Még egy olasz hadművelet következik, egy gnocchi, azaz krumplinudli. Ezt a gnocchit szintén egy olasz alapanyag, egy különleges tejtermék, a ricotta teszi izgalmassá. A friss zöldspárga-sípok mellett újhagyma, spenót és citromlé is frissíti. Olyan teljes és laktató étel, hogy egyáltalán nem hiányzik belőle a húsféle.

Tovább a Ricottagnocchi spárgával és spenóttal receptjére!

Ricottagnocchi spárgával és spenóttal

Ricottagnocchi spárgával és spenóttal / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

A tavasz legizgalmasabb rakottasa: krémes spárgarakottas citromos zsemlemorzsával

Ez nem egy hagyományos tésztás, burgonyás vagy rizses rakott étel. Ez a rakottas liszttel és zsemlemorzsával készül, tejtől és vajtól nagyon krémes, a karakteres ízű gruyére vagy ementáli sajt pedig ne maradjon ki belőle! Megsúgjuk: ha nincs otthon pankómorzsád, sima zsemlemorzsával is jól fog sikerülni.

Tovább a Krémes spárgarakottas citromos zsemlemorzsával receptjére!

Krémes spárgarakottas citromos zsemlemorzsával

Krémes spárgarakottas citromos zsemlemorzsával / Fotó: Nosalty Ételfotó

Fordított spárgás-sonkás mini tartok

A leveles tészta, sajt, sonka és spárga mellett egy izgalmas csavart a méz ad ennek az ételnek. Attól fordított, hogy „arccal” lefelé sütjük meg őket sütőben. A tartok aranybarnára sült hátoldala így ropogós lesz, a spárgasípok pedig nem száradnak ki. Igazán okos recept, ami nem kevésbé látványos is.

Tovább a Fordított spárgás-sonkás mini tartok receptjére!

Fordított spárgás-sonkás mini tartok

Fordított spárgás-sonkás mini tartok / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top