nlc.hu
Gasztro

Spárgaszezon 2024

Aranyáron a tavasz egyik sztárzöldsége, a spárga

Már kapható a szuperzöldség.
spárga

Idén korábban indult a spárgaszezon, jó 3 héttel hamarabb startolt el. A zöldség vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetünket, viszont idén még drágábban juthatunk hozzá.

“Hagyományosan a spárga szedési ideje május-június. Tavaly nagyon hűvös volt, így akkor 3 héttel később lehetett csak elkezdeni, idén viszont egy hónappal előrébb vagyunk. És valószínűleg június elején vége is lesz a szezonnak”hangsúlyozta a Mokkában Bódi Andrea spárgatermelő.

Ami az idei árakat illeti, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. “Magasról indult a spárga ára, 2500 forint jelenleg a boltokban. Gondolom, 1000-1500 alá nem fog menni a szezon végére sem” – jegyezte meg a termelő, aki a nemcsak finom, de egészséges zöldség pozitív hatásairól is beszélt.

Igazából kalória alig van benne. Ásványi anyagokkal, vitaminokkal van tele. Minden van benne, ami kell a szervezetnek. Nagyon jó vértisztító, vízhajtó hatású. Van benne folsav a kismamáknak, illetve K-vitaminban is gazdag” – sorolta.

A zöld spárgát ehetjük nyersen vagy minimális hőkezeléssel is, akár csak forrázva vagy finoman meggrillezve. A fehér spárgát főzhetjük és süthetjük is, a masszívabb fehér szárak főzési ideje akár a zöld spárga főzési idejének duplája is lehet. Pontos percet nem lehet mondani, ez függ a spárga érettségétől és vastagságától is.

Magyarország amúgy igazi spárganagyhatalomnak számít: évente 5600-6700 tonna spárgát szüretelnek az 1500 hektáros termőterületről. A termés 95 százaléka viszont külföldre megy, mert minden jótékony hatása ellenére a magyar háztartások nem igazán vásárolják a spárgát.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top