nlc.hu
Gasztro

Hasznos tanácsok spárgavásárláshoz és elkészítéséhez

Túl drága ahhoz, hogy csak úgy elfarigcsáljuk: alaptrükkök spárgához

Ezt a néhány fontos dolgot tudd a spárgáról, és hozd ki belőle a maximumot!

Tévhit, hogy a vastag spárga mindenképpen öreg és fás

Sokan azért keresik a vékonyabb szárakat a boltokban, mert így remélnek zsenge, finom termést. A tény ezzel szemben az, hogy a friss, ress zöldség is lehet vastag szárú.

Itthon négyféle méretbesorolás szerint árusítják a spárgát: a legvékonyabb sípok átmérője 8 milliméternél indul, a legvastagabb pedig akár több mint 22 milliméter is lehet.

Spárga nő

Így lesz a fehérből zöld / Fotó: fhm, Getty Images

A spárga ideálisan feszes és fényes külsejű. Ha a körmünket kicsit belemélyesztjük a szárába, nedves belsőt kell mutatni. A fás termés a fakó, száraz csúcsokról és a spárgasípok aljáról ismerhető fel. Ha a szárak alja beesett, kicsit barnás színű, láthatóan – és tapinthatóan – száraz, ez esetben öreg terméssel van dolgunk.

Vásárláskor becsapós lehet a spárgakötegek csomagolása. Ha a zöldség bundolva van, azaz tölcsérszerűen alulról és oldalról csomagolják, nem tudjuk ellenőrizni a spárgasípok alját. Érdemes ilyenkor az eladó segítségét kérnünk, hogy a borsos árért valóban jó minőségű zöldséget kapjunk.

A virágot bontott spárga selejtes?

A spárga végén a zsenge rügyek képezik a növény legfinomabb részét. Sokan úgy gondolják, ha a rügyek elkezdenek virágot bontani, le kell vágni és kidobni a kivirágzó részt. Ne tedd! A későn szedett terméssel megeshet, hogy kinyílnak a rügyek, de ez nem jelent selejtes árut. Készítsd el a spárgát az eredeti terved szerint, virágostul is finom lesz!

Nem kell feltétlenül meghámozni

A spárga fás részei valóban nem ehetőek, de ha nem az egész szár fás, egy kis hámozással ehetővé varázsolhatjuk. Kis jártassággal látni fogjuk a fás részeket, de törésteszttel a legegyszerűbb megállapítani, hol kezdődik a zsenge rész.

A nem ehető részek keményebbek, szárazak és szálasak. Zöld spárga esetében nagyon könnyű megállapítani, honnan ehető: hajlítsuk meg a spárga alsó részét, és ahol kézzel könnyen el tudjuk törni, annál lejjebb már fás, nem ehető a termés. Ha a törés mentén szálas a zöldség, egyetlen réteget hámozzunk le róla.

A lényeg, hogy ne kezdjük el addig farigcsálni, amíg alig marad a szárból. A zsenge részeket egyáltalán nem kell hámozni.

A fehér spárgát hámozzuk meg, de a rügyeit soha. Ez a legfinomabb része, amely a hosszabb ideig nevelt fehér spárgának is zsenge része.

Fehér spárga

A rügyet soha ne hámozzuk! / Fotó: Rolphus, Getty Images

A zöld spárgát ehetjük tehát nyersen vagy minimális hőkezeléssel is, akár csak forrázva vagy finoman meggrillezve. A fehér spárgát főzhetjük és süthetjük is, a masszívabb fehér szárak főzési ideje akár a zöld spárga főzési idejének duplája is lehet. Pontos percet nem lehet mondani, hiszen ez függ a spárga érettségétől és vastagságától is.

Tipp spárgafőzéshez: fogjuk össze a spárgaköteget, és állítva tegyük vízbe úgy, hogy a rügyek nincsenek víz alatt. Így a zsenge, ízletes rügyek csak egy kis gőzt kapnak, míg a száruk megpuhul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top