nlc.hu
Gasztro

Az orosz-ukrán háború a fish and chips boltokat is utoléri

Orosz-ukrán háború: a britek “nemzeti étele” is áldozatul eshet a drágulásnak

Nagyon sok üzlet zárhat be az elkövetkezendő hónapokban.

Andrew Crook, a National Federation of Fish Friers, vagyis a Halsütők Szövetségének az elnöke szerint az Egyesült Királyságban az elkövetkező kilenc hónapban a mintegy 10 ezer fish and chips éttermének harmada is bezárhat, olyan mértékben emelkedtek meg az alapanyagok árai az orosz-ukrán háború miatt.

Nyilvánvalóan nemcsak ezek az üzletek vannak bajban, de a fish and chips árusokat különösen érzékenyen érinti a konfliktus, a tőkehal ugyanis közel 40 százaléka orosz vizekről származik, a napraforgóolaj mintegy felét pedig Ukrajnából importálják, és Cook szerint vállalkozások körülbelül 83 százalékkal többet fizetnek a napraforgóolajért, mint március elején. A pálmaolaj sem feltétlenül jobb megoldás, ennek az ára is megduplázódott, Indonézia – a világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre – ugyanis a múlt hónapban megkezdte a kivitel korlátozását belföldi ellátásbiztonsági okokra hivatkozva.

Fish and chips

Fotó: Pexels

 

Bár sokan úgy gondolják, hogy ez egy nemzeti étel, a fish and chips hivatalosan nem számít annak, de tény, hogy nagyon népszerű fogás. Az első üzletek az 1860-as években nyíltak, és az ország iparosodásával gyorsan elterjedtek, segítve a gyári munkások élelmezését. A második világháború alatt, amikor fejadagokat szabtak ki más alapvető élelmiszerekre, például a teára, a vajra vagy a húsra, a fish and chips mentesült, annyira fontos volt a munkásosztály számára, írja a hvg.hu.

Egy évvel ezelőtt a fish and chips átlagára körülbelül 7 font volt, mondta Crook. Most becslése szerint ez az ár 8,50 font körül van, ami 21 százalékos emelkedést jelent. „Azt kockáztatjuk, hogy kiárazzuk magunkat a piacról, igyekszünk az áremeléseket alacsonyan tartani” – tette hozzá Crook, aki szerint az emberek elvárják, hogy a fish and chips egy olcsó, elérhető árú étel legyen. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top