nlc.hu
Gasztro

Ananászeper

Tudtad, hogy létezik ananász ízű eper?

Első pillantásra akár egy albínó eper, a fehér gyümölcsön piros magok. Íze zavarbaejtően édes, az ananászéra emlékeztet. Egyelőre nem hódította meg itthon a zöldség-gyümölcsösök kínálatát, de otthon akár mi is termeszthetünk, nem egy kényes fajta.

Ananászeper, más néven ananász ízű eper vagy fehér eper (pineberry). Nem összetévesztendő a fehér eperfa termésével, ezért botanikailag a szamóca elnevezés volna a helyes, tehát a köznyelvben eperként élő szamócáról van szó ez esetben is, és nem eperfatermésről. Bálint gazda is írt az eper-szamóca kérdésről.

Nem éretlen, csak ananászeper (Fotó: Getty Images)

Nem éretlen, csak ananászeper (Fotó: Getty Images)

A májusi-júniusi piacozások kötelező látványeleme a „mézédes eper” felirat a standokon az eprektől pirosló ládák mellett. Vásárlásakor a minél teltebb, élénk színű, szép, nagy darabokat keressük. Nos, az ananászeper éppen fordítva működik: amikor rózsaszínesből teljesen kifehéredik, magjai pedig piroslanak, ekkor számít igazán érettnek. A kerek szemű gyümölcs mérete viszonylag kicsi a szamócák között, 1,5-2,5 centiméter közötti átmérőjű.

Jellegzetesen ananászos ízjegyei mellett megjelennek barackos aromák is, összességében egy igazán édes gyümölcs. De honnan is származik, és hol volt ezidáig?

A megvilágosodott szamóca

A 2000-es években született meg az ananászeper Hans de Jonghare holland növénynemesítő keze alatt, aki a dél-amerikai Fragaria chiloensis és az észak-amerikai Fragaria virginiana keresztezésével alkotta meg a hibridet. (Ezen a képen láthatók az ananászeper amerikai ősei az érésük három fázisában.) Az Egyesült Államokban 2012-ben került először a boltok polcaira, Magyarországon még nem terjedt el.

Hazai kertészetekben is kaphatók azonban palántái. Aki szívesen nevelne otthoni kertjében egy ilyen mutatós és jó ízű különlegességet, bátran próbálkozhat, a kertészek egyöntetű véleménye szerint a betegségekkel szemben igen ellenálló. Magas tápigényű növény, így gazdag, humuszos talajban fog szépen fejlődni, és napfényes helyen terem legszebben. Termései májusban, júniusban érnek be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top