nlc.hu
Gasztro

Avokádótrükk veszélyei

Hatóság figyelmeztet, hogy felejtsük el a trendi avokádótrükköt

Milliók nézték meg már a trükköt TikTokon, amit azonban kifejezetten nem ajánlott alkalmazni otthon.

Az avokádó amilyen divatos, olyan kényes élelmiszer. Kihívás belőle érett, de nem túlérett darabokat beszerezni. Ha felvágjuk, az oxidáció hatására gyorsan barnulni kezd (jó barátunk a rácsepegtetett citrom vagy lime leve), és neki köszönhetően ismerhettük meg az „avokádókéz” fogalmát. Ez nem mást jelent, mint az avokádó magja és a zöldség csúszós húsa miatt előforduló konyhai baleseteket, amelyek az avokádó divatba jöttével olyan gyakoriak lettek, hogy külön elnevezést kapott az ambulanciákon.

Ha nem muszáj, ne tárold sokáig az avokádót (Fotó: Pexels.com)

Ha nem muszáj, ne tárold sokáig az avokádót (Fotó: Pexels.com)

Most az FDA, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal hívta fel rá a figyelmet, hogy a TikTokon virálisan terjedő konyhai tuti tipp akár meg is betegíthet.

Avocado „magic”

A kisvideók alapötlete annyi, hogy a megvásárolt avokádókat miként tárolhatjuk hosszabban a hűtőben. A közösségi média tartalomgyártók szerint hetekig, sőt akár egy hónapig is tárolhatjuk így a zöldséget (botanikai besorolását illetően valójában gyümölcsöt).

Az egész avokádókat vízbe teszik, és így rakják hűtőbe. A „food hack” nem egészen új, ugyanez a módszer néhány hónappal ezelőtt pont így terjedt Facebookon.

 

@malloryhudsonxo

Y’all would be shocked at the amount of avocados I threw away every week before this hack😭 #kitchenhacks #kitchentips #foodstorage #foodstoragehacks #avocadohack

♬ About Damn Time – Lizzo

 

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhivatal azt nem cáfolta meg, hogy így valóban hosszabban tárolhatjuk a zöldséget, azonban

határozottan nem ajánlja ezt a praktikát.

A fő aggályt az jelenti, hogy az avokádó héjának felületén gyakoriak az olyan emberre veszélyes kórokozók, mint a Listeria monocytogenes, a liszteriózis kórokozója vagy a Salmonella, amelyek a tárolóvízben potenciálisan elszaporodhatnak. Habár nem az avokádó héját fogyasztjuk el, érintkezünk az akár hetek óta a hűtőben álló – és tenyésző – baktériumokkal.

Az FDA nem a levegőbe beszél, egy 2018-ban közzétett kutatásuk szerint 1615 avokádómintából több mint 17 százalékban mutattak ki Listeria monocytogenes-szennyeződést a héjon.

Ha most arra gondolnánk, hogy ez csak túlzott aggodalmaskodás, és egy jó alapos mosással nem juttatjuk be a szervezetünkbe a héjon tenyésző kórokozókat, ne menjünk el a további tények mellett.

Az élelmiszer- és gyógyszerhivatal kutatói kimutatták, hogy a Listeria monocytogenes nevű élősködő baktériumok 15 napon belül képesek beszivárogni az avokádó húsába, így a vízben hosszan tárolt zöldségeket valójában fertőzéseknek tehetjük ki. A beszívódó baktériumokat márpedig lehetetlen lemosni.

Tény, hogy Amerika a mindent, így az élelmiszereket is nagy tételben vásárlás őshazája, de mi inkább vegyünk kevesebbet, és fogyasszuk el időben a megvásárolt termékeket. TikTok-trendek ide vagy oda. (VIA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top