nlc.hu
Gasztro

Eper, tejföl, tejszín, mámor

„Csináljatok tejfölös eperfagyit!” – hallgassunk Dragomán Györgyre!

Dragomán György író gasztronómiai munkássága közismert, Főzőskönyve sok-sok magyar otthon része. Az erdélyi író szépen, de pátosz nélkül ír ételről és életről, egyszerű, személyes fordulatai a fülünkbe csengenek: „örüljetek!" vagy ilyentájt: „csináljatok tejfölös eperfagyit". Csináljunk.

Dragomán György Főzőskönyvével találkoztunk már konyhában és szobai könyvespolcon is. Mindkét helyiség a kötet otthona, ahogyan magának az írónak is. Dragomán szenvedélyes író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója – ajánlja kiadója, a Magvető.

Eper és tejföl? Eper és tejföl!

Aki nem hiszi, hogy az eper és tejföl csodálatos pár, járjon utána, nem kell túl messzire mennie majd. Tejföl a legtöbb hűtőben állandó szereplő, és immár kapható a magyar szamóca is. Ilyenkor kell venni és enni, míg a szezon tart, és nem váltják fel újra a nagyra növesztett, fehéres zöld tövű, ízszegény eprek.

Dragomán György kulináris írói munkássága azért is megkapó, mert az egykori román hiánygazdaságban cseperedett fel, így az ételek felfedezése, ínyencsége kibontakoztatása a legkevésbé sem átlagosnak mondható a ma már Újlipótvárosban élő szerző személyes történetében.

Fotó: Jill Burrow (Pexels.com)

Fotó: Jill Burrow (Pexels.com)

„Életemben először Berettyóújfaluban ettem eperfagyit 1986-ban, a sok ízetlen román fagyi után olyan megrázó élmény volt, hogy azóta is azt az ízt keresem. (Máig nem felejtem, banán, eper, ez volt a két első gombóc magyarországi fagyi amit megkóstolhattam, maga az édeni gazdagság.) Eddig ez a tejfölös recept vitt legközelebb ahhoz a régi élményhez” – írja honlapján.

„A tejföl és eper amúgy klasszikus kombináció, már Hamvas Béla is írja valahol, hogy az epret tejföllel kell enni. Azt is írja, hogy kút mélyén kell hűteni, régóta vágyom arra, hogy egyszer kipróbáljam.

Fotó: Jessica Lewis Creative (Pexels.com)

Fotó: Jessica Lewis Creative (Pexels.com)

De addig is marad a fagylaltgép vagy a mélyhűtő, és hozzá a legkedvesebb eperfagyi receptem, David Lebovitz The Perfect Scoop című remekéből:

Csináljatok tejfölös eperfagyit. 450 gramm epret dolgozzatok össze 150 gramm cukorral, (nem, cukor nélkül sajnos nem lehet rendes fagyit csinálni, vagyis lehet, de ahhoz rengeteg spéci adalékanyag kell) hagyjátok állni húsz percet, (ettől élénkebbek lesznek a színei és intenzívebb lesz az íze), öntsetek bele egy cent vodkát, egy facsarásnyi friss citromlevet, turmixoljátok össze negyedliter tejszínnel és ugyanannyi tejföllel, tegyétek fagylaltgépbe. Nézzétek türelmetlenül, hogy készül, aztán, ha kész lett, egyétek meg.

(Ha nincs fagylaltgépetek, használjátok David Leibovitz módszerét, ő egy serpenyőbe vagy más lapos fémedénybe önti a keveréket, beteszi a mélyhűtőbe, és félóránként kever rajta egyet botmixerrel, vagy ha nincs, akkor habverővel, vagy akár kézi habverővel. Két-három óra alatt így is fagyit kaptok.)”

Hozzávalók:

  • 450 gramm friss eper
  • 150 gramm cukor
  • 2,5 dl tejföl
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 cl vodka
  • „Egy facsarásnyi” citrom leve, frissen facsarva

A recept megjelent az író Facebook-oldalán is, a Főzőskönyv a Magvető Kiadónál jelent meg 2020 decemberében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top