nlc.hu
Gasztro

Mire jó az eper?

Kóstoljuk bátrabban az epret! Eper és párjai a pezsgőn és tejszínhabon túl

Az eperfagyi, epertorta, epres shake örök kedvencek, egész évben, elsősorban nem a friss, roppanós gyümölcsből készülnek. De gondolnánk-e merészebb íztársításokra, ha epret csemegézünk frissen, a szezonban? Az eper sokoldalúbb, mint gondolnánk.

Mi jut eszünkbe először, ha a friss, illatos epret nem magában ennénk? Sokan csak porcukrozzák, de édes süteménytészták, a tejszínhab, csokoládé és persze a pezsgő klasszikus párjai az epernek. Ugyanígy nem meglepő képzet- és íztársítás az eperturmix, az epres joghurt, az eperfagylalt, de egyre divatosabb a friss eper az amerikai palacsintán juharszirup vagy csokiöntet mellett. Ugyanígy a gofrin is.

A képlet egyszerű: mint a gyümölcsök általában, az eper egyszersmind édes és enyhén fanyarkás. Az eper (pontosabban szamóca) fajtájától és érettségétől függően változik a cukortartalma és friss savainak intenzitása is. Éppen ettől izgalmas ez a gyümölcs, és persze különleges textúrájától is, az apró magocskás héjjal és a lédús gyümölcshússal.

Mivel párosítsuk az epret, ha hétköznapibb és ha igazi ínyenc élményre vágyunk?

Egy epres-mentás jeges tea mindig felfrissít (Fotó: Getty Images)

Egy epres-mentás jeges tea mindig felfrissít (Fotó: Getty Images)

Eper és 12 konform párja

A fentebb felsoroltakon túl íme 10 hozzávaló, ami izgalmas, de nem polgárpukkasztó párja az epernek.

Banán – örök sláger, és nem csak gyümölcsturmixban.

Citrom és lime – italokban, süteményekben gyakori duó.

Fahéj – naná!

Füge – már az ókorban is.

Fehércsokoládé – a nagyon édes csoki és az eper finom fanyarságának játéka.

Kivi – az apró magocskák bűvöletében.

Kókusz – minden egészséges reggeli, smoothie, granolák, müzlik tartozéka.

Mandula – az eper érdekes módon kiemeli a mandula édeskés ízjegyeit.

Mascarpone – a bivalytej tejszínével is csodálatos.

Őszibarack – édességben az őszibarack, izgalmas savakban az eper győz.

Tejcsokoládé – pláne, ha folyik.

Vanília – két drágaság.

 

Eper és 12 non-konform párjai

Ánizs – a szesziparon (ánizslikőrök) és az édességiparon (ánizscukorkák) kívül az eper is kedveli

Avokádó – a sokoldalú avokádó eperrel is izgalmas páros, akár pirítóson is, illetve friss sajtokkal is szokták őket kombinálni.

Balzsamecet + feketebors – ne lepődjünk meg, ez a hármas valóban a legjobbat hozza ki egymásból. Friss tavaszi saláták triója.

Bazsalikom – csakis a friss bazsalikomlevelek működnek az eperrel, salátában például.

Brandy – süteményekben is.

Grapefruit – talán eszünkbe sem jutna a kesernyés citrusféléhez adni, pedig egy igazán frissítő páros.

Menta – jól tudják ezt a bártenderek. Limonádék, koktélok bevált kettőse.

Paradicsom – az eper és a paradicsom jó barátok, még pirítósra is kenik az epres paradicsomos bruschettát

Meglepő az eper és a paradicsom együtt, de működik (Fotó: Getty Images)

Meglepő az eper és a paradicsom együtt, de működik (Fotó: Getty Images)

Rebarbara – a növény, amelynek savanykás szárát fogyasztjuk, és egy puha piskótában  igazán jól kommunikál az eperrel.

Rozmaring – epres limonádéba egy zsenge rozmaringág, meg fogunk lepődni!

Spárga – ráerősítenek egymás friss, tavaszias ízére. A spárga is lehet nyers, nem csak az eper.

Spenót – zsenge spenótlevelekkel igazi tavaszi saláta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top