Gasztro

Legvadabb gasztroálmaid válnak valóra: epres gazpacho

Ez az újragondolt andalúz hideg leves, amely alapból is frissítő zöldségekből készül, most pedig az egyik legfinomabb gyümölccsel turbózzuk fel: a mézédes eperrel. Ha jól behűtve fogyasztjuk, őrülten frissítő tud lenni az egyre melegebb nyári napokon.

Aki járt már Spanyolországban, az jól tudja, hogy az Andalúzia vidékéről származó, paradicsomos alapú zöldségleves igazi áldás tud lenni a forró nyári napokon. Mostanra pedig már nemcsak egész Spanyolországban terjedt el, hanem a világ többi részén is előszeretettel készítik nyáron, hiszen egészséges, frissítő, és főzés nélkül is viszonylag hamar megvan.

Gazpacho a világ körül

A hideg zöldséges leves annyira bejön a világ többi részén élőknek is, hogy mindenki elkészíti a saját verzióját, helyi alapanyagok hozzáadásával: létezik már savanykás ízvilágú ázsiai gazpacho vagy a kissé édeskés epres zöldségleves.

Epres gazpacho

Hozzávalók:

  • 250 g eper
  • 250 g paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 3 szál újhagyma
  • 2 szelet száraz kenyér
  • 2 db kápia paprika
  • víz
  • só, bors
  • olívaolaj
  • balzsamecet

Elkészítés:

  1. A kenyérszeleteket langyos vízbe áztatjuk. Közben az uborkát meghámozzuk és felkockázzuk, majd egy szűrőbe tesszük, besózzuk, és állni hagyjuk 15 percig.
  2. Mossuk meg az epreket, szedjük le a zöld szárát, és vágjuk fel apró kockákra ezt is a paradicsomokkal és a paprikával együtt.
  3. Az újhagymát tisztítsuk meg és karikázzuk fel. Az összes zöldséget, gyümölcsöt tegyük be a turmixgépbe a kinyomkodott kenyérrel együtt, és turmixoljuk le rövid ideig.
  4. Adjuk hozzá a balzsamecetet, olajat és annyi vizet, hogy elérjük a kívánt levesállagot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top