A menzáknak, kifőzdéknek épp úgy kedvence a paradicsomleves, mint a háziasszonyoknak, de a legjobb éttermekben is kóstolható. Nem hiába ilyen népszerű, hiszen jó íze mellett igen egyszerű elkészíteni is.
Ezt az egyszerűnek tűnő levest is tucatnyi módon lehet megfőzni, sokan a savanykás ízvilágra szavaznak, más családokban egészen sűrűn, és jól megcukrozva kerül az asztalra, sok-sok tésztával.
Mi most egy mediterrán behatású receptet hoztunk el, ami azonban semmilyen elérhetetlen vagy különösebben drága hozzávalót nem tartalmaz. Az előkészület mindössze 10 percet vesz igénybe, és utána már csak röviden össze kell főzni a hozzávalókat. Feltét nélkül is kellemes, nyárias fogás, de főzhetünk bele tésztát is, vagy levesbetétként tehetünk bele pirított kenyeret, krutont is.
Figyelem!
Ne használjunk paradicsompürét. Boltban egészben kapható paradicsomkonzervet vásároljunk.
A receptben ajánlott egy evőkanál cukor még nem fogja túlzottan megédesíteni a levest, de ne hagyjuk ki belőle, mert természetes ízfokozóként működik a paradicsomlevesben.
Készítési idő: 10 perc előkészült, összesen 30 perc
Hozzávalók:
5 darab 400 ml-es paradicsomkonzerv (egész paradicsom a levében)
150 ml tejszín
1 ujjnyi darab zellergumó
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd közepes méretű fokhagyma
1 (+1) evőkanál extraszűz olívaolaj
1 (+1) evőkanál vaj
1 evőkanál cukor
1 kiskanál édes pirospaprika
Ízlés szerint 1 kiskanál szárított bazsalikom/oregánó
Ízlés szerint só és frissen őrölt bors
Ízlés szerinti mennyiségű víz attól függően, milyen sűrűségű levest szeretnénk kapni
Krutonhoz opcionálisan:
4 szelet fehér vagy félbarna kenyér felkockázva
A leves elkészítése:
- Szeleteljük fel egészen vékonyra a vöröshagymát és apróra a fokagymát.
- Egy vastag falú serpenyőben olvasszunk meg egyszerre 1 evőkanál vajat és 1 evőkanál olívaolajat.
- Adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és a zúzott fokhagymát, és mérsékelt lángon, időnként megkeverve pároljuk fehérre.
- Adjuk hozzá a zeller gumódarabot és a paradicsomokat a levükkel együtt, a vizet, tejszínt, cukrot, pirospaprikát és a zöldfűszereket, majd sózzuk és borsozzuk. Nagy lángon forraljuk fel a levest, a zellert és a paradicsomokat villával törjük meg, hogy felszabaduljanak az aromák belőle.
- Kis lángon főzzük további 10 percig.
- Fogjunk egy botmixert, vagy tegyük turmixgép kelyhébe, és turmixoljuk krémlevessé a paradicsomlevest. Törekedhetünk pürésebb vagy egészen selymes állagra is.
Kruton elkészítése:
- Serpenyőben 1 evőkanál vajat kis hőfokon hevítünk. Az enyhén megbarnult vajat egy tálba öntjük, majd az olívaolajat tesszük a már felhevült serpenyőbe.
- A kockára vágott kenyeret ízlés szerint szabadítsuk meg a héjától, vagy hagyjuk rajta, és közepesen lángon pirítjuk, folyamatosan dobálva a kockákat, hogy ne kapjon oda.
- Végül a megpirított kenyérkockákat a megbarnult vajba összeforgatjuk.