nlc.hu
Gasztro

Retek leveleinek eltávolítása

Ezért kell eltávolítani a retekről a leveleit

Miért is lényeges, hogy eltávolítsd a retek levelét? A cikkben megtalálod a választ!

A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte.

Angliába a XVI. század elején érkezett meg a retek, mint gyógynövény. Az angolok vesebetegségek, bélbetegségek és bőrproblémák kezelésére alkalmazták, majd ott is elterjedt, mint ízletes zöldségféle.

Egyes források szerint 1629-ben Massachusettsben már termesztettek retket, a XVIII. századra pedig Amerika-szerte már tízfajta retket fogyasztottak.

Retek levelének eltávolítása

Fotó: Getty Images

Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják.

A retek nagyon jó étvágynövelő, sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.

Egy dologra azonban fontos figyelni: a retek leveleit el kell távolítani, mert ha rajta marad, akkor kiszívják a retekből a nedvességet, így az összezsugorodik. Ebben a formában pedig már kevésbé ehető. A levelek ezzel párhuzamosan elkezdenek szétbomlani, ami nem túl étvágygerjesztő.

Retek ültetése

A retek a hideget jól bírja, a hónapos retek az árnyékban nem fejlődik. Vízigénye a fejlődési szakaszoktól függően változik, de alapvetően nagynak mondható. A csírázási időszakban roppant sok vízre van szüksége, kikelése után egészen a gumóképződésig megelégszik kevesebbel, majd mikor elkezd kialakulni és növekedni a gumó, ismét nagy mennyiségű víz szükséges a megfelelő fejlődéshez, a jó eredmény eléréséhez. A retek földjét 5-20 cm mélységig kell megdolgozni.

Igazi vitaminbomba

A retek tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.

Jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó.

(Nyitókép: Getty Images/Westend61)

(Forrás: itt és itt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top