Szabadidő

Hivatalos: a retek a Holdon is kinő

Na jó, nem vákumban, hanem emberi körülmények között, de azért ez a kísérlet akkor is elképesztő.

A retek tényleg a legszívósabb zöldségünk: kinő még a Hold felszínén lévő porból is. Legalábbis erre jutott a NASA kutatója, Max Coleman, aki azzal kísérletezik a saját konyhájában, hogy holdi talajt utánzó sivatagi homokban képes-e retket termeszteni – írja a 24.hu. Kiderült: képes. A retket kipróbálták már a világűrben, viszonylag hamar csírázik, de ilyen talajban még nem próbálkoztak a termesztésével. A növényt a 14 napos nappal-éjjel ciklus sem zavarja. 

GIF
Forrás: NASA

Coleman kísérleteinek keresztbe tett a koronavírus, ezért úgy döntött, a holdi regolithoz hasonlóan tápanyagszegény sivatagi homokban kezd el retket termeszteni, mégpedig a saját konyhájában. Az eredmények alapján a reteknek nagyon kevés vízre van szüksége ahhoz, hogy rügyezni kezdjen – sőt, ilyen körülmények között érezte a legjobban magát. Ez jó hír a holdi termesztéssel kapcsolatban, hiszen itt sem lesz túl sok víz ahhoz, hogy mezőgazdasági tevékenységeket folytassanak az űrhajósok, a minimális vízfogyasztás alapvető elv lesz. A jövőbeli emberes holdutazásnál fontos lesz, hogy az asztronauták minél több olyan forrást használjanak, ami már a Holdon is rendelkezésre áll – ezért is jó hír, hogy minimális vízfelhasználással a tápanyagszegény holdi talajban is lehet növényeket termeszteni – a retek legalább is, úgy tűnik, nagy valószínűséggel túlél majd.

Kiemelt kép: Getty Images

Retek a Földön

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top