Gasztro

A tavasz legjobb savanyúsága: a retekkompót

Valójában főtt savanyúság. Izgalmas, finom.

Itt a tavasz, és megérkezett vele a csodás hónapos retek is. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a finom, szelíd ízét. Idén főleg vajas kenyérhez szoktam ropogtatni, és azért lett a kedvencem, mert rászoktam a kovászos kenyér-sütésre, a kettő íze együtt pedig egyszerűen verhetetlen.

Éppen ezért, mostanában minden bevásárláskor landol a kosaramban néhány csomó retek, és bár semmiképp sem mondanám, hogy kezd unalmassá válni, azért értelemszerűen mégiscsak elgondolkoztam rajta, hogy mit lehetne belőle csinálni amellett, hogy megesszük úgy, ahogy van.

A reteklevél pestóról, gondolom, már mindenki hallott, aki nem, annak tessék, itt a recept: 2 csomag friss, nem fonnyadt hónapos retek levél, 4 evőkanál mag (ami lehet napraforgómag, tökmag, fenyőmag, de mogyoró, mandula vagy dió is), szűk egy deciliter olívaolaj, 2 kis gerezd fokhagyma és 6 dkg parmezán (Grana Padano), némi só. De mindez csak ajánlás, játssz nyugodtan az arányokkal. Mindent bedobálunk a késes vágóba és összezúzzuk, majd tésztára, húsokra, pirítósra kenve megesszük.

Kompót retekből? Miért ne!

Na de, nem azért kezdtem a hónapos retekről írni, hogy evidenciákkal bombázzalak benneteket, vagy arról beszéljek, hogy mi legyen a zöldjével, hanem, hogy hogyan tegyük izgalmassá magát a retekgumót. Készítsünk belőle kompótot!

Ez a név, belátom, kissé megtévesztő, mert a kompótot édesnek szoktuk meg, ez pedig, bár van benne cukor vagy méz: savanyúság. Aki még soha nem tett el savanyúságot, azok kedvéért mondom, hogy a savanyúság tulajdonképpen ecetes édesség: még mindig emlékszem a döbbenetre, amit akkor éreztem, amikor először segítettem anyukámnak csalamádét eltenni és borítottuk a cukrot a dézsába, egyik zacskóval a másik után. Hát, lehullott a lepel.

Természetesen, próbáltam már cukor nélkül is eltenni savanyúságot, nem lett finom, és akkor most nagyon enyhén fogalmaztam. De ez finom lesz.

Retekkompót

Az elkészítésére két módszer is van, az egyik, ha legyaluljuk a retket, ebben az esetben nem kell főzni, csak rá kell önteni a forró szirupot. A másik megoldás az, ha a retket csak félbe-, vagy negyedekbe vágjuk, ekkor főzni kell egy kicsit, hogy megpuhuljon. Különbség csak a formában van, döntsd el, hogy neked melyik a kedvesebb.

Retekkompót, a legtavaszibb savanyúság (Fotó: Getty Images)

Retekkompót, a legtavaszibb savanyúság (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 5 csomó hónapos retek
  • 2 evőkanál fehérborecet vagy almaecet
  • 2 evőkanál méz vagy cukor
  • 1-2 csipet só
  • víz
  • fűszerek, de nem muszáj, lehet pl. fekete bors, chili, citromhéj, stb.

Elkészítés

  1. A retket megmossuk, levágjuk a gyökeret és a szárat.
  2. Most eldöntjük, hogy vékony szeleteket szeretnénk-e, vagy nagyobb darabokat. Előbbi esetben legyaluljuk vagy késsel vékonyra szeleteljük a retket és üvegbe tesszük, utóbbi esetben, mérettől függően, kettőbe-négybe vágjuk.
  3. Ha darabos kompótot szeretnénk, akkor tegyük a retket egy kis fazékba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, tegyük hozzá a mézet (cukrot), az ecetet és a sót és főzzük kis lángon legalább tíz percig. Amikor kész, hagyjuk kihűlni, majd szedjük üvegbe. Öntsünk rá annyi levet, amennyi ellepi, hagyjuk kihűlni és kész.
  4. Ha vékony szeleteket készítenénk inkább, tegyük a retket egy üvegbe, készítsük el a szirupot egy kis fazékban, és amikor felforrt, öntsük a retekre. A vékony szeletek ennyi hőtől is megpuhulnak.

Elfogyasztásig tároljuk a hűtőszekrényben. Sült húsokhoz, szendvicsekhez – és természetesen vajas kenyérhez isteni, de salátákba is nyugodtan adagolhatsz belőle.

Így vigyél tavaszt a konyhába

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top