Az ázsiai étkezdék és megannyi háztartás alapkelléke a Sriracha csípős szósz. A jól ismert „kakasos” szószról joggal feltételezhetnénk, hogy távol-keleti termék, de valójában Amerikában gyártják.
Elődjét kis tételben egy kínai származású bevándorló kezdte el gyártani a vietnámi Saigonban, a mai Ho Si Minh-városában. A vietnámi háború miatt előbb Hongkongba, majd Amerikába tovább vándorolt David Tran szósza először nem aratott osztatlan sikert, sokan túlságosan csípősnek ítélték a tengerentúlon.
Mr. Tan azonban ragaszkodott a chiliszósz erejéhez, végül világszerte ismert és keresett termék lett a Sriracha, amelynek címkéjén azért szerepel kakas, mert a chiliszósz ősatya a kínai asztrológia szerint 1945-ben a kakas jegyében született.
A szósz titka az volt, hogy több ízvilágot egyesített egyetlen termékben, a csípős chili mellett fokhagymát, a savanyúságért felelős ecetet, valamint cukrot is, ami lássuk, hogy a legközépszerűbb ételen is sokat dob.
Most kikerült az internetre egy olyan belső céges levél, amelyből kiderül, hogy a szárazság miatti chilitermés-hiány miatt felfüggesztik nem csak a kegnépszerűbb Hot Chili Sauce, hanem a Chili Garlic és a Sambal Oelek szószok gyártását is. Az áprilisi keltezésű e-mail szerint 2020 júliusa óta tapasztalható készlethiány, ami lassan az üzletekbe is be fog gyűrűzni.
Sriracha shortage incoming 👇🏼 pic.twitter.com/RSgm8gAUSE
— 👑 🐕🍳 (@MyLifeOnTheLin3) June 2, 2022
A kaliforniai székhelyű vállalat szerint egyre súlyosabb chilihiány áll fent, és azt javasolta nagykereskedelmi ügyfeleinek, hogy ne ígérjenek a fenti szószokból egyik kereskedelmi partnerüknek sem.
Addig is egy klasszikus vietnámi étel receptje Srirachával: Garnélás nyári tekercs mogyorós mártogatóssal. Nem csak rákkal finom, hanem akár csak zöldségekkel is, és imádni fogjuk.