Ha nincs kedvünk ebben a hőségben bekapcsolni a sütőt, és még egy kis eprünk is van a lassan lecsengő szezonból, ezzel a pohárkrémmel nem tévedhetünk. Kezdőknek is kifejezetten ajánlott, mert nem igényel sütés-főzési tapasztalatot, a gyors siker pedig meghozhatja a kedvet a következő lépcsőfok megtételéhez is.
A recept előtt néhány pontban összeszedtük, hogy mire kell odafigyelni a készítésekor. Kezdjük!
- Többféle túrótermék kapható ma már: ne az előre elkészített krémekből vegyünk, hanem készítsük el mi magunk! Az igazi ízek így lesznek garantáltak egy gyárilag készült, nagy eséllyel adalékanyagokkal dúsított kész, bolti krém helyett.
- A túrókrémbe kerülő reszelt citromhéjhoz kizárólag kezeletlen héjú biocitromot használjunk! Ha nincs biocitromunk, csak facsarjuk bele a levét.
- Ha kimarad belőle a habfixáló, össze fog esni a pohárkrém. Ha nem ragaszkodunk a habos textúrához, akár ki is hagyható. Így krémesebb, kanalazhatóbb lesz, és kevésbé lesz tartása. Az ízén nem változtat, egy finom pohárkrémet kapunk.
- Ha nem szeretnénk vajjal, így további kalóriákkal gazdagítani a desszertet, összetört zabkeksz (vaj nélkül) is képezheti az alsó réteget.
- Még finomabb, ha a friss eprek alá egy kis eperlekváros réteg kerül.
Hozzávalók (4 főre):
- Eper ízlés szerinti mennyiségben
A krémhez:
- 250 g rögös túró
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló vagy 1 teáskanál zselatinfix
- 30 g porcukor vagy 1-2 evőkanál méz
- 1 kiskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
- 1-2 evőkanál citromlé
- kezeletlen héjú (bio) citrom reszelt héja
Az alsó réteghez:
- 10-12 dkg natúr zabkeksz
- 15 g vaj
Elkészítése:
- A vajat megolvasztjuk, és az aprítógépben előtte megdolgozott keksszel elegyítjük.
- A krémhez kikeverjük a túrót a porcukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal és a vaníliával.
- A habtejszínt hűtőben lehűtjük, majd egy kis porcukorral habverővel vagy robotgéppel felverjük.
- A habfixálóport ezután óvatosan hozzáadagoljuk a tejszínhez, és tovább verjük.
- A túrókrémet egy spatulával összedolgozzuk a habtejszínnel, majd poharakba töltjük őket a következő sorrendben: zabkekszes réteg, túrókrém, friss eper.
- Egy kis zabkekszmorzsával vagy mentalevéllel díszíthetjük a tetejét.