nlc.hu
Gasztro

Elérhető áron a friss magyar cseresznye

Ilyen hírt sem hallottunk mostanában: olcsóbb lett a hazai cseresznye

Itt a szezon: a cseresznye termési időszaka rövid, használjuk ki!

Ismerős szalagcímek: „egekben” az árak, „őrület, amit a piacokon tapasztalunk”, „horror árak” az élelmiszerüzletekben. Az elszálló árakról való híradásokból nem maradt ki a cseresznye sem. Már a főszezon előtt, májusban megkezdődött a riogatás, amiről hamarosan kiderült, hogy teljesen felesleges volt. Egy bulvárlap is megírta, hogy a debreceni piacon 12 ezer forintos kilónkénti áron vesztegetik a cseresznyét. Csak ezután magyarázták meg, hogy a Bigarreau Burlat nevű különleges fajta első idei terméséből származott, mindössze két kartonnyi volt belőle, és a kereskedő egyfajta extraként, kuriózumként színesítette vele a porfólióját – szó nincs tehát országszerte ilyen árakról.

Idén átlagos minőségű és mennyiségű, kb. 10-12 ezer tonnás termés várható. Ennek megfelelően hónap elején még kizárólag 2000 forint feletti árért vásárolhattuk a pirosló gyümölcsöt a piacokon. Azóta lejjebb ment a hazai cseresznye ára, ami szintén természetes folyamat a szezon csúcspontján.

Jelentős különbségek mutatkoznak az árképzésben a cseresznyeszemek nagyságától függően. A legalább 26 milliméteres átmérő már szép, nagy, húsos szemeket jelent, az ez alatti méreteket érhetjük el kedvezőbb árfekvésben is.

Friss cseresznye

Nagy szemű, húsos, ropogós fajta / Fotó: Rita Seneca, Unsplash

A hazai hipermarketekben a következő árakat találtuk: 1400 forinttól 2600-ig terjedt a friss magyar cseresznye, míg egy kiváló független beszállító már 870 forintos kilónkénti árat is kínál. Drágább online beszerzési források 2000 és 2600 forintért hirdetik (az éppen készlethiányos) cseresznyét, termelői piacon pedig már 1200 forinttól találtunk cseresznyét, apróbb szeműt (finom, édeset) pedig akciósan 800-900 forintért is kínáltak árusok.

Országszerte hirdetnek Szedd magad akciókat is, ahol bőven ezer forintos kilónkénti ár alatt szedhetjük magunk a gyümölcsöt. 400 és 600 forintos kilónkénti árért már indulhatunk is, kínálnak 700 forintért is, és állítólag van olyan kert, ahol már 300 forintos kilónkénti árért szedhetünk a fákról.

A Jófogás, Vatera és hasonló kiskereskedelmi oldalakon online is hirdetik gyümölcseiket a kerttulajdonosok. Itt az árazás legalját, a 200-300 forint/kilogrammos árfekvést a rázott, nem minőségi áru jelenti, amit cefrének kínálnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top