nlc.hu
Gasztro

Szalmonella a Barry Callebaut csokoládégyár üzemében

Újabb belgiumi csokoládégyárban találtak szalmonellát

A Barry Callebaut kelet-flandriai üzemében június 25-e után előállított termékeket visszavonták a hatóságok.

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte – írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzeme.

(Fotó: AFP)

A belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut saját néven prémium minőségű csokoládékat és cukrászati alapanyagokat készít, de beszállítója számos nagy élelmiszergyártó cégnek is. A vállalat kelet-flandriai, Wieze-ben található üzemében az összes, június 25-e után gyártott csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok. Ezt a gyárat egyébként a világ legnagyobb csokoládét előállító üzemének tartják. 

Noha a cég termékei Magyarországon is kaphatók, arról egyelőre nincs információ, hogy hazánkba kerülhetett-e a szalmonellával fertőzött csokoládéból.

A vállalat június 27-én fedezte fel a szalmonella baktériumot a gyárban előállított termékekben. „A szigorú élelmiszerbiztonsági eljárások gyorsan azonosították a lecitint mint a szennyeződés forrását” – írta a cég sajtóközleményében. A Barry Callebaut a fertőzés észlelése után tájékoztatta a szövetségi élelmiszerbiztonsági ügynökséget, és leállította a gyártást.

A hírportál tudósítása szerint a vállalat azóta felvette a kapcsolatot vásárlóival, és tájékoztatta őket, hogy az érintett termékeket ne tegyék ki a boltok polcaira. A vizsgálat lezárásáig nem folytatódik a termelés. Amennyiben a cég termékei tömeges fertőzést okoznak, a vállalattól megvonhatják a gyártási engedélyt.

Szintén szalmonella baktérium miatt állították le áprilisban az arloni Ferrero-üzem gyártását a hatóságok, a termelés azonban július elején feltételes engedéllyel újraindulhat.

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top