Az olasz tengerparti nyaralások tiszteletére otthon is születhet görögdinnyés granita, ami az olaszországi strandok egyik népszerű hűsítője. A granitáról érdemes tudni, hogy nem olyan szilárd halmazállapotú, mint egy szorbé fagylalt, de nem is folyékony: egy fagyos jégkása.
Számtalan gyümölcsből, sőt még kígyóuborkából is készülhet granita, de a görögdinnye az egyik legnagyobb találat. Egyedül az jelenti a kihívást, hogy a bekeverés-fagyasztás előtt kimagozzuk a gyümölcsöt.
Előnye, hogy fagylaltkészítő gépet nem igényel, ellenben fontos, hogy ráhagyjunk legalább 3 órát a hűtésére, és nem hagyhatjuk magára! Félóránként át kell kevergetnünk a kristályosodó gyümölcskásánkat.
A legnépszerűbb alkoholos granita receptek vodkát vagy fehér rumot tartalmaznak. Ez a könnyedebb verziója, ami rozéborral készül.
Lényeges, hogy a jégkásába se tegyünk kevésbé minőségi bort, mint amit magában is fogyasztanánk.
A rosé gyümölcsös aromái és színe is hozzáad a görögdinnyés granita adta élményhez. + Hideg görögdinnyeszeletekkel is fogyaszthatjuk!
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 80 dkg görögdinnye-gyümölcshús
- 4 csapott evőkanál (60 g) cukor
- 4 dl száraz vagy félszáraz rosé bor
- Díszítéshez friss menta levele
- (Ha alkoholmentesen készítjük, ízlés szerint egy vagy két citrom vagy lime leve)
Elkészítése:
- Készítsünk házi szirupot: forraljuk fel a cukrot 1,25 dl vízzel!
- Körülbelül 1 percen át forraljuk.
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk fel és magozzuk ki a görögdinnyét.
- Pürésítsük a dinnyét egy botmixerrel, vagy törjük össze villával a gyümölcshúst.
- Elegyítsük a szirupot a roséval (alkoholmentes változatban a citromlével), és adjuk a görögdinnyepüréhez.
- Tegyük a keveréket egy tálba, ami bírja a fagyasztót, és legalább 3 órán át fagyasszuk. Fontos, hogy félóránként törjük-keverjük át villával a megszilárduló kását.
Töltsük a granitát poharakba vagy kis tálkákba. Cheers!