nlc.hu
Gasztro
Olaszországi tengerparti nyaralások emlékére, kis extrával

A felnőttek jégkásája: becsapós dinnyés granita – recepttel

Strandoláshoz, hűsöléshez, kerti partikhoz hoztunk egy slágergyanús receptet: dinnyés granita feltuningolva. A tűző napon azért vigyázzunk vele!

Az olasz tengerparti nyaralások tiszteletére otthon is születhet görögdinnyés granita, ami az olaszországi strandok egyik népszerű hűsítője. A granitáról érdemes tudni, hogy nem olyan szilárd halmazállapotú, mint egy szorbé fagylalt, de nem is folyékony: egy fagyos jégkása.

Számtalan gyümölcsből, sőt még kígyóuborkából is készülhet granita, de a görögdinnye az egyik legnagyobb találat. Egyedül az jelenti a kihívást, hogy a bekeverés-fagyasztás előtt kimagozzuk a gyümölcsöt.

Előnye, hogy fagylaltkészítő gépet nem igényel, ellenben fontos, hogy ráhagyjunk legalább 3 órát a hűtésére, és nem hagyhatjuk magára! Félóránként át kell kevergetnünk a kristályosodó gyümölcskásánkat.

Görögdinnyés granita mentalevéllel

Egyedül a gyümölcs kimagozása időigényesebb a készítésében / Fotó: Rimma_Bondarenko Getty Images

A legnépszerűbb alkoholos granita receptek vodkát vagy fehér rumot tartalmaznak. Ez a könnyedebb verziója, ami rozéborral készül.

Lényeges, hogy a jégkásába se tegyünk kevésbé minőségi bort, mint amit magában is fogyasztanánk.

A rosé gyümölcsös aromái és színe is hozzáad a görögdinnyés granita adta élményhez. + Hideg görögdinnyeszeletekkel is fogyaszthatjuk!

Hozzávalók 6 adaghoz:
  • 80 dkg görögdinnye-gyümölcshús
  • 4 csapott evőkanál (60 g) cukor
  • 4 dl száraz vagy félszáraz rosé bor
  • Díszítéshez friss menta levele
  • (Ha alkoholmentesen készítjük, ízlés szerint egy vagy két citrom vagy lime leve)
Görögdinnyés granita mentalevéllel

Kanalazhatjuk és lassanként kortyolhatjuk is az olvadó granitát / Fotó: saschanti, Getty Images

Elkészítése:
  • Készítsünk házi szirupot: forraljuk fel a cukrot 1,25 dl vízzel!
  • Körülbelül 1 percen át forraljuk.
  • Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  • Vágjuk fel és magozzuk ki a görögdinnyét.
  • Pürésítsük a dinnyét egy botmixerrel, vagy törjük össze villával a gyümölcshúst.
  • Elegyítsük a szirupot a roséval (alkoholmentes változatban a citromlével), és adjuk a görögdinnyepüréhez.
  • Tegyük a keveréket egy tálba, ami bírja a fagyasztót, és legalább 3 órán át fagyasszuk. Fontos, hogy félóránként törjük-keverjük át villával a megszilárduló kását.

Töltsük a granitát poharakba vagy kis tálkákba. Cheers!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top