nlc.hu
Gasztro
Bocsánatos és nem bocsánatos bűnök a lecsó körül

Mit keres a lecsó a pizzán és brokkoli a lecsóban? Meghökkentő lecsóvariációk

Hozzávalók, amiket nem biztos, hogy szeretnénk látni a lecsónkban. Vagy inkább biztosan nem szeretnénk látni a lecsónkban? Lecsómegfejtések, amelyk nem okoznak osztatlan sikert.

Sokan már a cukkininél kiszálltak, pedig lecsóváltozatból több létezik, mint amennyi elnevezés a tócsnira (lapcsánkára, cicegére). Persze hol is kezdődik a határsértés? Egy valamirevaló nagymama felfortyan, ha kaliforniai paprikával bohóckodunk tv-paprika helyett, az olívaolajról nem is beszélve.

Apropó, fortyanás: már abban a kérdésben is szekértáborokra oszlunk, hogy főzzük vagy süssük a lecsót? (Jeles séfeink a két módszert ötvözik: a paprikát lesütik, a hagymát párolják, majd az egészet röviden összefőzik.)

Melyik háznál ne volna egy lecsómilitarista, aki szerint bogrács nélkül nincs lecsó, vagy épp nem tűri az őrölt pirospaprikát benne – míg mások a köménytől vagy a petrezselyemtől sem riadnak vissza? Léteznek – bizony – asztaltársaságok, ahol az elkészült, forró lecsóra tejfölt tesznek. Az elsőre meghökkentő ötletet érdemes kipróbálni, azután pedig csak otthon csinálni, a négy fal között.

Lecsó, feketebors, lilahagyma

A lilahagyma is vet fel kérdéseket / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

Az ételfúziók aranykorában persze miért ne ereszthetnénk el a fantáziánkat? Legyen az a franciás ízvilág cukkinivel, padlizsánnal és bazsalikommal, vagy a vastagon húsos-zsíros szalonnaalapon kolbásszal, vagy a szimpla, vegetáriánus változat, ami sokakban egyfajta félkész lecsó benyomását keltheti. A tojásos lecsóban nálunk egészen „túrósra” sülhet a tojás benne, míg az izraeli lecsósztárban, a shakshukában még a serpenyőben igen látványosan, egyben ráütik a tojást.

Cukorkitérő

Ahogyan sok sós étel esetében, a cukor a lecsó esetében is felmerül. Sok háznál esküsznek rá, hogy egy kis cukor megdobja az összhangzattant. Pontosabban íztant, hiszen a cukor a sóhoz hasonlóan természetes ízfokozóként működik. Ha elsőre vadul hangzik is a cukor a lecsóban, valójában egyáltalán nem olyan extra ötlet, hiszen maguk az alaphozzávalók is változatosan édesek. Más ízű, fanyarkásabb lesz a lecsónk, ha savanykásabb paradicsomfajtákból készítjük, és sokat számít a paradicsom-paprika aránya is. Ezért is más ízű a paradicsomhangsúlyos shakshuka. Ha igazi zamatos, édesre érett paradicsommal főzzük, az önmagában is édesebbé teszi az ételt, akárcsak az édes húsú paprikák, mint a pritamin- és a kaliforniai, amelyek édes karaktert adnak a semlegesebb ízű tv-paprikával szemben.

Séftipp:

A legizgalmasabb ízvilágot úgy kapjuk, ha többféle paradicsom- és paprikafajtát válogatunk egy lecsóba!

Most pedig íme, néhány merész társítás a kreativitás és a szentségtörés határán.

Tofus lecsó

Becsületbeli ügy. Lehet vitatkozni a szalonna és kolbász arányán, na de tofuval? Mi sem természetesebb egy vegetáriánusnak vagy egy vegánnak, és mi sem bizarrabb egy régivágású lecsókedvelőnek, mint a szójababsajttal dúsított lecsó. Léteznek szejtánkolbásszal és vegán „baconnel” készülő változatok is. A vegán „bacon” alapja meghökkentő módon a rizslap, amelyet teriyaki-szósz és folyékony füst hozzáadásával vadítanak baconné.

Lecsós töltött káposzta

Számos lecsós töltött káposzta recept kering a neten, pedig ez az étel leginkább úgy hangzik, mintha összeragadt volna két oldal a szakácskönyvünkben (mint a Jóbarátokban).

Lecsós ragu, kacsacomb, alma

Egy nem mindennapi kompozíció: Lecsós, kacsacomb, alma / Fotó: Nikolay_Donetsk, Getty Images

Lecsós pizza

A lecsónál talán még a pizzának létezik több variánsa, de egyben talán megegyezhetünk: a tésztakorongok nem szaftos egytálételek hordozói. Az autentikus pizzaklasszikusok egyébként is minimális feltéttel készülnek. A Marinara pizzán mindösszesen fokhagymás-oregánós paradicsomszósz, a Margheritán csupán paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom szerepel. Esetleg olasz emberek bosszantására készíthetünk ilyet.

Lecsós lángos

Két szívbéli magyar étel, a strandbüfé-klasszikus és a bográcsos nyári kedvenc csúcstalálkozója a zsírpapíron. Utóbbi zsírfelszívó hatására szükségünk is lesz, akárcsak a gyomrunk ezen tulajdonságára, hiszen maga a lángos is bő olajban sült. A masszív élesztős-kelesztett tészta és a lecsó találkozása igazi kihívás, fogyasztása után némi pihegés a strandtörölközőn megkívánt. A bolognai ragus lángos unokatestvére, mindkettő országszerte kapható.

Lecsós ragu csirkecombbal, sárgarépával, rizzsel, kenyérrel

Mindenből jutott bele: egy osztráknak mondott verzió csirkecombbal, sárgarépával, rizzsel, kenyérrel / Fotó: DaveLongMedia, Getty Images

Lecsós bab sajttal

Ez esetben mintha még több lap ragadt volna össze a szakácskönyvben.

Lecsós rétes

No, ez már egy bocsánatos bűn, és még finom is lehet. A leveles tésztába vont töltelékeknek nagy kultúrája van a topgasztronómiában is. Kreatív séfek szívesen körítik így a húsokat. Ízlés kérdése, hogy szaftosra vagy feszesebbre készítjük-e a lecsót, de az biztos, hogy hosszú lével nem él meg a lecsós rétes, ahogyan a pékségben olykor felbukkanó lecsós táska sem.

Lecsós egybensütött fasírt

A húsokhoz tudvalevően illik a lecsós feltét. A soványabb, natúr húsokhoz kifejezetten illik a lecsó raguként, szaftosabb, ízesebb lesz tőle a fogás. Egy szelet natúr csirke vagy karaj rizzsel, lecsós feltéttel korrekt összeállítás.

A fasírt azonban, ha jól van elkészítve, kívül ropogósra sütött, belül omlós, szaftos. Erre lecsót halmozni… lelkünk rajta!

Lecsós brokkoli

Egyes receptek brokkolival zöldítik a lecsót, mások kígyóuborkával. Az uborkás lecsó becsületére legyen mondva, hogy szerb módra így készül. De hogy mit keres a sajt, a tejföl és a száraz vörösbor a brokkolis lecsóban, arra nincsen racionális magyarázat.

További lecsófurcsaságok

  • Lecsós zöldbableves
  • Részeges lecsó Worcestershire-szósszal és édes fehérborral (létezik)
  • Lecsós kínai csirkecomb (szintén valós)

Cserna-Szabó András: A lecsóról
Élet és Irodalom, 50. évfolyam, 34. szám

„Mikor egy kocsmai asztalnál azt mertem mondani, én bizony teszek a lecsóba fokhagymát, a közismert konyhahős, B. szemrehányóan villantotta rám ördögi tekintetét. Azután egy másik barátommal, P-vel keveredtem heves vitába, álltunk hajnalban a sötét utcán, és órákig ordítoztunk lecsóügyben. (…)

Simonffy hősei leginkább a paprika felvágásának mikéntjéről alkotott képükben különböznek. A magfizikus karikázza, a novellista lapjára vágja, a biológus szerint pedig csakis spirál formában kerülhet a lecsóba. Simonffy majdnem jó helyen kapirgál. Csakhogy nem a paprika aprítási módja a központi kérdés, hanem a hagymáé! Mert abban a Világlecsó szereplői is mind egyetértenek, hogy a lecsónak szotytya van. Tehát nem szaftja, mint a pörköltnek. Ha viszont a hagymát apró kockára vágjuk, libazsírra dobjuk, és végül még pirospaprikával is meghintjük, akkor óhatatlanul szaft fog keletkezni, tehát a lecsó helyett a pörkölthöz jutunk.

Tökéletesen egy húron pendülök a Világlecsó magfizikusával, Homolával, aki szerint a lecsó elpörköltösítése – zsákutca. A magam részéről körmömszakadtáig ragaszkodnék a lecsó szottyához.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top