A lassi ismerős lehet az indiai éttermek itallapjáról is. Közismert tulajdonsága, hogy igen gyorsan fogy, és egy kisebb pohárral is 1000 forintba kerül. Az indiai konyha italspecialitásai közé tartozik a rózsalimonádé (intenzív aromákkal a rózsavíznek köszönhetően), valamint az édes és a sós lassik. A gyakran erősen csípős, erőteljes ízvilágú indiai ételek örök kísérői.
A sós lassi egy végtelenül egyszerűen elkészíthető ital, ami olyan jólesik a fülledt kánikulában, mint egy frissítő zuhany. A sós natúr joghurtot vízzel hígítják iható állagúra, és köménnyel fűszerezik. Kevésbé kesernyés, jobban itatja magát, mint az itthon is népszerű kaukázusi kefir.
Az édes lassik mezőnyében a mangó lassi egyértelműen a sztár. A töményen gyümölcsös, édes frissítő mellett közkedvelt még mentás, a sáfrányos és a kardamomos lassi, valamint a banános és a pisztáciás is.
Mangó helyett sárgabarack, dahí helyett joghurt
A mangó lassi ellen egyetlen, de annál jelentősebb érv szól: a mangó messziről érkezik, nem helyi és nem idénygyümölcs. Ellenben a sárgabarackkal, aminek már itt a szezonja, megterem itthon, és nem utolsósorban kiváló lassit készíthetünk belőle.
Az eredeti indiai receptek dahít írnak (angolul curd). A bivalytejből készülő krémes, selymes állagú tejterméket mind a mai napig tradicionális keretek között, kézműves módon készítik, és aprócska dahí boltokban vagy standokon árulják. Önmagában fogyasztva is élmény, kis tálkákba adagolják, kiskanállal eszegetve autentikus indiai street food. A magyar joghurtok selymessége nem összevethető a dahíéval, a görög joghurt valamivel krémesebb. Ha görög joghurtot veszünk, cukrozatlant válasszunk!
Sárgabarackos lassi recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 0,5 kg nem konzerv sárgabarack (mag nélküli súly)
- 4 dl natúr joghurt vagy görög joghurt
- 0,5 db lime
- 1-2 dl víz
Elkészítése:
- A joghurtot jól hűtsük be, akár rövid időre, negyed órára mélyhűtőbe is kerülhet a lassikészítés előtt.
- A sárgabarack súlyát magok nélkül mérjük! Az apró sárgabarackokat meghámozni nem szükséges.
- A gyümölcsöket a joghurttal összeturmixoljuk, és ízlés szerint hígítsuk vízzel.
- A lime levét adjuk hozzá (óvatosan kóstolgatva, az ízlésünk szerint belemehet akár egy egész lime leve is). Ha bio lime-ot sikerült vennünk, reszeljük bele a héjából is.
- A sárgabarack önmagában is édessé teszi, és nem kell töményen édesnek lennie. Ha mégis hiányozna belőle, egy kis mézet tegyünk bele.
Azonnal fogyasztva az igazi!