nlc.hu
Gasztro
Lassi lokális és szezonális alapanyagokból

A mangó lassi magyarul: sárgabarackos lassi, az isteni nyári hűsítő

Ha megvolt a sárgabaracklekvár-befőzés, vagy eszünk ágában sem volt nekiállni a nagy műveletnek: egy frissítő indiai recept sárgabarackra áthangolva. Lassi, amiből sosem elég.

A lassi ismerős lehet az indiai éttermek itallapjáról is. Közismert tulajdonsága, hogy igen gyorsan fogy, és egy kisebb pohárral is 1000 forintba kerül. Az indiai konyha italspecialitásai közé tartozik a rózsalimonádé (intenzív aromákkal a rózsavíznek köszönhetően), valamint az édes és a sós lassik. A gyakran erősen csípős, erőteljes ízvilágú indiai ételek örök kísérői.

A sós lassi egy végtelenül egyszerűen elkészíthető ital, ami olyan jólesik a fülledt kánikulában, mint egy frissítő zuhany. A sós natúr joghurtot vízzel hígítják iható állagúra, és köménnyel fűszerezik. Kevésbé kesernyés, jobban itatja magát, mint az itthon is népszerű kaukázusi kefir.

A lassit gyakran fémpoharakban kínálják / Fotó: subodhsathe, Getty Images)

Az édes lassik mezőnyében a mangó lassi egyértelműen a sztár. A töményen gyümölcsös, édes frissítő mellett közkedvelt még mentás, a sáfrányos és a kardamomos lassi, valamint a banános és a pisztáciás is.

Mangó helyett sárgabarack, dahí helyett joghurt

A mangó lassi ellen egyetlen, de annál jelentősebb érv szól: a mangó messziről érkezik, nem helyi és nem idénygyümölcs. Ellenben a sárgabarackkal, aminek már itt a szezonja, megterem itthon, és nem utolsósorban kiváló lassit készíthetünk belőle. 

Az eredeti indiai receptek dahít írnak (angolul curd). A bivalytejből készülő krémes, selymes állagú tejterméket mind a mai napig tradicionális keretek között, kézműves módon készítik, és aprócska dahí boltokban vagy standokon árulják. Önmagában fogyasztva is élmény, kis tálkákba adagolják, kiskanállal eszegetve autentikus indiai street food. A magyar joghurtok selymessége nem összevethető a dahíéval, a görög joghurt valamivel krémesebb. Ha görög joghurtot veszünk, cukrozatlant válasszunk!

Idős hölgy dahít árul Kashmirban (Fotó: Sondeep Shankar, Getty Images)

Sárgabarackos lassi recept

Hozzávalók 4 személyre:
  • 0,5 kg nem konzerv sárgabarack (mag nélküli súly)
  • 4 dl natúr joghurt vagy görög joghurt
  • 0,5 db lime
  • 1-2 dl víz

Sárgabarackos lassi sáfránnyal (Fotó: zia_shusha, Getty Images)

Elkészítése:
  • A joghurtot jól hűtsük be, akár rövid időre, negyed órára mélyhűtőbe is kerülhet a lassikészítés előtt.
  • A sárgabarack súlyát magok nélkül mérjük! Az apró sárgabarackokat meghámozni nem szükséges.
  • A gyümölcsöket a joghurttal összeturmixoljuk, és ízlés szerint hígítsuk vízzel.
  • A lime levét adjuk hozzá (óvatosan kóstolgatva, az ízlésünk szerint belemehet akár egy egész lime leve is). Ha bio lime-ot sikerült vennünk, reszeljük bele a héjából is.
  • A sárgabarack önmagában is édessé teszi, és nem kell töményen édesnek lennie. Ha mégis hiányozna belőle, egy kis mézet tegyünk bele.

Azonnal fogyasztva az igazi!

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top