nlc.hu
Gasztro

Lassi lokális és szezonális alapanyagokból

A mangó lassi magyarul: sárgabarackos lassi, az isteni nyári hűsítő

Ha megvolt a sárgabaracklekvár-befőzés, vagy eszünk ágában sem volt nekiállni a nagy műveletnek: egy frissítő indiai recept sárgabarackra áthangolva. Lassi, amiből sosem elég.

A lassi ismerős lehet az indiai éttermek itallapjáról is. Közismert tulajdonsága, hogy igen gyorsan fogy, és egy kisebb pohárral is 1000 forintba kerül. Az indiai konyha italspecialitásai közé tartozik a rózsalimonádé (intenzív aromákkal a rózsavíznek köszönhetően), valamint az édes és a sós lassik. A gyakran erősen csípős, erőteljes ízvilágú indiai ételek örök kísérői.

A sós lassi egy végtelenül egyszerűen elkészíthető ital, ami olyan jólesik a fülledt kánikulában, mint egy frissítő zuhany. A sós natúr joghurtot vízzel hígítják iható állagúra, és köménnyel fűszerezik. Kevésbé kesernyés, jobban itatja magát, mint az itthon is népszerű kaukázusi kefir.

Sós indiai lassi

A lassit gyakran fémpoharakban kínálják / Fotó: subodhsathe, Getty Images)

Az édes lassik mezőnyében a mangó lassi egyértelműen a sztár. A töményen gyümölcsös, édes frissítő mellett közkedvelt még mentás, a sáfrányos és a kardamomos lassi, valamint a banános és a pisztáciás is.

Mangó helyett sárgabarack, dahí helyett joghurt

A mangó lassi ellen egyetlen, de annál jelentősebb érv szól: a mangó messziről érkezik, nem helyi és nem idénygyümölcs. Ellenben a sárgabarackkal, aminek már itt a szezonja, megterem itthon, és nem utolsósorban kiváló lassit készíthetünk belőle. 

Az eredeti indiai receptek dahít írnak (angolul curd). A bivalytejből készülő krémes, selymes állagú tejterméket mind a mai napig tradicionális keretek között, kézműves módon készítik, és aprócska dahí boltokban vagy standokon árulják. Önmagában fogyasztva is élmény, kis tálkákba adagolják, kiskanállal eszegetve autentikus indiai street food. A magyar joghurtok selymessége nem összevethető a dahíéval, a görög joghurt valamivel krémesebb. Ha görög joghurtot veszünk, cukrozatlant válasszunk!

Dahít, indiai joghurtot árusító idős nő

Idős hölgy dahít árul Kashmirban (Fotó: Sondeep Shankar, Getty Images)

Sárgabarackos lassi recept

Hozzávalók 4 személyre:
  • 0,5 kg nem konzerv sárgabarack (mag nélküli súly)
  • 4 dl natúr joghurt vagy görög joghurt
  • 0,5 db lime
  • 1-2 dl víz
Sárgabarackos lassi

Sárgabarackos lassi sáfránnyal (Fotó: zia_shusha, Getty Images)

Elkészítése:
  • A joghurtot jól hűtsük be, akár rövid időre, negyed órára mélyhűtőbe is kerülhet a lassikészítés előtt.
  • A sárgabarack súlyát magok nélkül mérjük! Az apró sárgabarackokat meghámozni nem szükséges.
  • A gyümölcsöket a joghurttal összeturmixoljuk, és ízlés szerint hígítsuk vízzel.
  • A lime levét adjuk hozzá (óvatosan kóstolgatva, az ízlésünk szerint belemehet akár egy egész lime leve is). Ha bio lime-ot sikerült vennünk, reszeljük bele a héjából is.
  • A sárgabarack önmagában is édessé teszi, és nem kell töményen édesnek lennie. Ha mégis hiányozna belőle, egy kis mézet tegyünk bele.

Azonnal fogyasztva az igazi!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top