nlc.hu
Gasztro

A gyerekkori elhízás veszélyei

A gyerek kognitív képességeire is negatív hatással lehet az elhízás

Egy 30 évig tartó kutatásból kiderült, hogy nemcsak az eddig ismert fizikai problémákat okozhatja felnőttkorban a gyerekkori elhízás és kevés testmozgás.

A gyerekkori elhízást már több felnőttkorban kialakuló egészségügyi problémával is összekötötték: cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, májbetegség. De most kiderült, hogy a kiskori elhízás nemcsak ebből a szempontból veszélyes, hanem hatással lehet a kognitív képességekre is későbbi életük során.

„A legfontosabb üzenetünk az, hogy milyen fontos a fizikai aktivitás, amikor az emberek még fiatalok, gyerekek – mondta el dr. Michele Callisaya, a tanulmány vezetője. – Most már tudjuk, hogy ez középkorúként is kihat az agy egészségére.” A szakember szerint életbevágó lenne, hogy a szülők és az oktatási intézmények is sokkal komolyabban vegyék a gyerekek mozgását és arra biztassák őket, hogy minél aktívabbak legyenek.

Callisaya a csapatával 1985-ben kezdte el Ausztráliában ezt a kutatást 1244 gyerek részvételével, akik mind 7-15 év között voltak. Egy meghatározott edzésprogram közben vizsgálták a gyerekek fizikai értékeit, izomerejét, szívét, tüdejét. Majd 2017-ben és 2019-ben, amikor a résztvevők 39-50 évesek lettek, újra visszatértek hozzájuk a kutatók, hogy teszteljék a kognitív funkcióikat: a figyelmüket, információfeldolgozást és memóriájukat.

Kövér kisfiú vesz a sütis tálból

A gyerekkori elhízás ellen tudatosan tenni kell (Kép: Getty Images)

Az eredményekből kiderült, hogy a gyerekkori fizikai fittség és a középkorú kognitív képességek között van összefüggés. Azok a gyerekek, akik több pontot értek el a gyerekkori fittség teszten, jobban teljesítettek a kognitív vizsgálaton felnőttként. Ez az összefüggés fennált minden esetben, függetlenül attól, hogy gazdag vagy szegény háttérrel rendelkeztek a gyerekek, vagy hogy a későbbiek során alkohollal, droggal akadt-e problémájuk. Sőt, még az iskolai teljesítménytől sem változott meg az, hogy a fittebb gyerekek jobb kognitív képességekkel rendelkeztek felnőttkorukra.

A tanulmány vezetője szerint ennek az összefüggésnek két oka is lehet. Az egyik az, hogy a fizikai aktivitás közvetlen hatással van az agyra azzal, hogy növeli a vérellátását, képes arra, hogy megújítsa az agyban az idegpályákat. A másik ok pedig az, hogy ha a gyerekek nem mozognak eleget, akkor elhíznak, ami magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez és egyéb problémákhoz vezethet, köztük növeli a demencia kockázatát is felnőttkorban.

De azért nem eszik olyan forrón a kását, a kutatók szerint persze nem lehet kimondani ilyen egyértelmű következtetéseket, hogy „a gyerekkori elhízás károsítja az agyat”, mert túl sok tényezőtől függ az, hogy egy embernek középkorára milyenek a kognitív funkciói. Ráadásul a kutatás során gyerekkorban nem mérték fel a gyerekek kognitív teljesítményét, így lehet, hogy a fizikai aktivitás figyelembevétele nélkül, csak mondjuk a genetikájuk miatt értek volna el rosszabb teljesítmény agyban felnőttkorukra. Mindenesetre akármilyen erős vagy gyenge lábakon is álljon ez a kutatás, az biztos, hogy a gyerekkori elhízás nem egészséges és az a legjobb a gyereknek, ha minél többet mozog, hogy jól működjön az agya és az egész szervezete.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top