nlc.hu
Gasztro

Méhészet az aszályban

Haldoklanak a méhek, brutális a mézhiány

Az aszályban ellehetetlenült a méhészet, állami segítség nincs.
Méhész

A méhészeknek is hatalmas problémát okoz a hónapok óta tartó aszály az Euronews riportja szerint. Alig termelnek nektárt és virágport, éheznek, és szinte semennyi mézük nincs. A portál Sárosi István méhészt szólaltatta meg, akinek Gödöllő környékén van 80 kaptárja. Azt mondta, hogy azoknál a méhészeknél, akik hordós tételben értékesítenek, kompenzálja a kiesést a jó akáctermés valamelyest, ami tűzoltásnak jó. A piacozó méhészek, akiknél fontos az, hogy legyen választék, nagyon nehezen tudják azt megoldani, hogy 1-2 fajta mézzel álljanak ki a vásárlóik elé – mondta.

Az eddigi 13 év alatt – amióta méhészkedik – még nem látott ilyen aszályos évet. A kb. 5 millió méhe naponta 30-40 liter vizet iszik meg a hőségben. A nektár- és virágporhiány miatt nagyon kevés utódot nevelnek, és agresszívabbak is a szokásosnál. Azt mondta, az állatok idejük jó részét a kaptáraknál töltik.

Az aszály miatt a méhészek semmilyen állami segítséget nem kapnak. Az pedig, hogy a méhek veszélyben vannak, már csak azért is rettenetes, mert nagyjából az egész emberiség sorsa múlik rajtuk.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top