nlc.hu
Gasztro

Dinnyeválasztási trükkök

Ezzel a trükkel tudod kiválasztani a mézédes görögdinnyét

A kopogtatós módszeren túl is van élet, méghozzá sokkal tudományosabb, mint dobszólót rendezni a szupermarket kellős közepén a gyümölcsökkel.

Mézédes görögdinnye – áll a tábláján, de tudjuk, hogy ez sok esetben – tisztelet a kivételnek – kizárólag jól csengő marketingfogás és nincs az a kopogtatás, szagolgatás, megérzés, törzsi ráolvasás, ami 100%-ban segítene abban, hogy a legjobbra essen a választásunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezek nem válnak be adott esetben, de egy TikToker ennél sokkal jobb módszert mutat arra, hogy megtaláld a legédesebb, lédús, és tutira nem kásás gyümölcsöt. 

A dinnye sárga része az, ahol a gyümölcs a talajjal érintkezett. Minél élénkebb ez a szín, annál tovább ért a gyümölcs, így ez már remek kiindulási alap lehet ahhoz, hogy jó döntést hozz. Ha túl sok fehér részt látsz a gyümölcsön, az azt jelenti, hogy túl korán szüretelték le, ergo nincs még megérve és biztosan nem lesz finom zamatos sem. 

Rögtön ezután érdemes a szürke, barna foltokat is megvizsgálni a héján, ezek nem sérülések, hanem a cukortartalom jelei. A dinnyének van egy úgynevezett öngyógyító tulajdonsága, és ahol a cukor szökni próbál, ott ‘újrafoltozza’ magát, tehát minél több sérülés van rajta, annál biztosabb, hogy édes lesz. 

Görögdinnye

Fotó: Getty Images

Amikor ezekkel megvagy, akkor jöhet nagyapáink kedvenc trükkje, a kopogtatás. A kongó belső érett gyümölcsre utal, sőt, az is árulkodó lehet, hogy milyen a súlya. Ha két nagyjából egy méretű dinnyét megemelsz, és az egyiket nehezebbnek érzed, az lesz a lédúsabb változat, úgyhogy arra érdemes lecsapni. 

Végül, de nem utolsósorban jó eséllyel a kerekebb dinnye lesz az érettebb, ha furcsa formája van, az azt jelenti, hogy sokat forgatták a talajon, ez pedig nem szerencsés a cukortartalom szempontjából.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top