nlc.hu
Gasztro
Ha alkoholt vásárolsz, kérik a személyit az Aldiban

Egy hatvanévestől is személyit kérnek, ha alkoholt vásárol az Aldiban

Új eljárást vezettek be az Aldi áruházakban, most már minden vásárlójuktól kérik a személyit, aki alkoholt tesz a kasszaszalagra.

A törvény szerint kizárólag 18 éven felüliek vásárolhatnak alkoholt, ám korábban gyakorlatilag mindenhol az volt a gyakorlat, hogy kizárólag olyankor kérték a személyi igazolvány bemutatását, ha szemre nem lehetett biztosan eldönteni, hogy az adott vásárló betöltötte-e már a 18. életévét. Ez a gyakorlat változott meg az Aldinál, állításuk szerint a gyakorlat már nem új, mégis csak most kezdték jelezni az olvasók a hvg-nél a bevezetését.

Aldi bejárat

Egy budapesti Aldi áruház bejárata (fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A gyakorlat az Aldi szerint az alábbiak szerint zajlik:

A pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. A folyamat célja, hogy teljes mértékben kizárja a szubjektív tényezőket, egyúttal biztosítsa, hogy véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből se kerülhessen sor 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú ital értékesítésére

A fogyasztóvédelmi hatóság külön pozitívumként jellemezte az intézkedés bevezetését, arra pedig figyelnek, hogy az életkoron kívül más adatot nem kérnek a cég jól fizetett dolgozói, és nem is tárolnak semmilyen személyes adatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top