nlc.hu
Gasztro

Tojáshiány van az ausztrál üzletekben

Míg nálunk néha üzemanyagból, az ausztráloknál tojásból mutatkozik hiány

Hogy lesz így reggelire rántotta, vacsorára meg bundás kenyér? Nem lennénk most szegény ausztrálok helyében.

Az ausztrál szupermarketek limitálják, hány tojást vehetnek a vásárlóik. A legszigorúbb boltokban egy vásárló nem vehet két tízes pakknál többet. A tojáshiány kényszeríti a boltokat a szigorra, ami pedig annak köszönhető, hogy javában zajlik az átmenet a csirkék ketreces tartásáról a szabad tartású csirkék irányába – írja a LadBible.

Tojás

Bezzeg nálunk van bőven 75 forintos tojás… (Fotó: Pixabay)

Egy kimutatás szerint Ausztráliában a csirkék napi 16,9 millió tojást tojnak, és a tojások 47 százaléka származik a szabad tartású csirkéktől. Csakhogy téli időszakban általános, hogy a szabad tartású csirkék tojáshozama valamelyest visszaesik a hidegebb, csapadékosabb időjárás miatt. Azonban a farmerek a legtöbb esetben ezt ügyesen tudták ellensúlyozni, csakhogy a korábbi két covidos év miatt idén nem tudták pontosan előre megjósolni, idén mennyi tojásra lesz szüksége a lakosságnak Ausztráliában. Úgy látszik, kevesebbre tippeltek, ezért alakult ki a hiány, és akkor még nem beszéltünk a száguldó inflációról, az energiaárak növekedéséről valamint a szállítási költségek elszállásáról, melyek komolyan megnövelték a farmerek költségeit. A termelők azt állítják, Ausztrália tojástermelésben önellátó, úgy fest, hogy jelen pillanatban ez csak a korlátozásokkal igaz. Magyarországon utoljára a madárinfluenza eluralkodása idején fenyegetett a tojáshiány, ám végül akkor sem következett be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top