nlc.hu
Gasztro

Bajban vannak a hazai sörfőzdék

„Növekedés nem lesz, hanem inkább összeomlás” – bajban vannak a hazai sörfőzdék

Többen emeltek már az áraikon, de félő, hogy többeknek idővel majd be kell zárniuk.

Már a világjárvány is komoly csapást mért a hazai sörfőzdékre, de az orosz-ukrán háború és az infláció csak rontott a helyzeten, és vannak, akiknek be is kellett zárniuk, írja a Blikk. „Azok szerencsések, akik csapházakat építettek, és költséghatékonyan tudják kimérni flakonokba a söröket, vagy akinek vendéglátó üzlethálózata van, ők élnek túl. A fesztiválok is segítenek, de nem tudni, mi lesz télen. A sörre mindig lesz igény, az viszont változni fog, milyen minőséget vásárolnak az emberek” – nyilatkozta Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa a Pénzcentrumnak.

Fiatalok sörrel koccintanak

Fotó: Pexels

Hasonló dolgot pedzegetett Kelemen Balázs, a MONYO Brewing gazdasági vezetője, szerinte a recesszióban csökken a kereslet az olyan termékek iránt, amiket ők is készítenek, az emberek kevésbé rakják a kosarukba nehezebb gazdasági helyzetben ezeket a prémium söröket. „Tartunk tőle, hogy éreztetni fogja a hatását a csökkenő vásárlóerő, és arra számítunk, hogy nehéz időszak következik a kisüzemek számára, amit igyekszünk átvészelni” – tette hozzá. Náluk  nehézség is akadt, hiány van üvegpalackból, ezeket aludobozzal kellett kiváltaniuk, és sajnos valószínű, hogy hamarosan újabb áremelésre lesz náluk szükség. 

A Szent András Sörfőzdénél is tapasztalható drágulás, ennek az egyik oka az, hogy vannak termények, amiből gyakorlatilag megsemmisült a teljes idei termés, más alapanyagokból pedig a várt felét tudták betakarítani. A HopTop sörfőzde tulajdonosa, Ali Rawech Szami viszont nem a magas alapanyagárak, hanem az egyéb költségek miatt aggódik, és megjegyezte, a többletköltségeket nem tudják a fogyasztók számlájára írni, hiszen a viszonteladókkal már előre megegyeztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top