Gasztro

Olcsóbb lehet a sör, ha összejön a sörgyártók terve

Egyre több sör folyik le a magyarok torkán, fejenként átlagban 63 liter egy év alatt. A Magyar Sörgyártók Szövetsége a csapolt sörök áfacsökkentését javasolja.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai sörfogyasztás, ahogy a hazai sörpiac is évről évre bővül, nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is. A magyarok egy év alatt fejenként átlagosan 63-64 liter sört isznak meg, míg a csehek évi 138 litert.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója, Schillinger Attila szerint a nagy sportesemények, mint például a foci-vb, 1-2 százalékos növekedést hozhatnak itthon a sörfogyasztásban, mint ahogy a meleg, napsütéses időjárás is kedvez a sörivásnak.

Csapolt sör – forrás: pixabay

Schillinger a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, szorgalmazzák a sör áfájának mérséklését. Indoklása szerint az EU-ban nincs mód a helyi termékek preferálására, ám a csökkentett áfával a magyar termékek kerülhetnének előtérbe. Romániában 9 százalékra mérsékelték a csapolt sör áfáját a vendéglátásban. Csaknem egy tucat uniós országban alkoholos italokra is vonatkozik már a kedvezményes áfa.

Schillinger a Világgazdaságnak jelezte: a szövetség építi a sörkultúrát, van ázsiójuk a magyar söröknek, idén elindult a Csapra, magyar! kezdeményezés is, hogy kóstoljuk meg csapolt söreinket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top