nlc.hu
Gasztro

Desszertszerűen sűrű olasz kávé a fülledt napokra

A legkrémesebb, hűs olasz kávéhoz porcukor és egy habverő kell: crema al caffé

Krémes, édes, hűs: a habkönnyű crema al caffét elkészíteni sem nehéz, de habverőgép szükséges lesz hozzá.

A hideg olasz kávévarációk közül a legbujább a crema al caffé. Míg a caffè freddo egy jeges kávé (tejszínnel vagy anélkül), a caffè shakerato egy shakerben összerázott, szinte áttetszően selymes textúrájú, hideg kávé, lágy habréteggel a tetején.

Olasz jeges kávé, a caffé freddo

Íme, a jégkockákkal kínált caffé freddo / Fotó: 9parusnikov, Getty Images

A crema al caffé ezzel szemben egy szinte desszertszerűen sűrű, krémes kávé. Elkészítése egyszerű, de vegyük figyelembe, hogy a porcukor nem helyettesíthető kristálycukorral, és a kézi habverővel valószínűleg nem fogjuk tudni elérni a kívánt állagot.

Olasz hideg kávé, caffè shakerato

A shakerben összerázott selymes caffè shakerato / Fotó: Marina Kuttig, Getty Images

Miért fontos, hogy porcukrot használjunk?

Ezt a kávét viszonylag gyorsan és szigorúan hideg tejszínnel készítjük. A cél egy igazán krémes kávé, a kristálycukorszemek viszont ez esetben nem tudnak feloldódni a forró folyadékban, így kristályos maradna, ezért használjunk porcukrot.

Milyen kávé jó és melyik nem alkalmas a crema al cafféhoz?

Az alap lehet egy szimpla vagy dupla eszpresszó (az olasz espresso vagy doppio), de megfelelő a mokka vagy igény esetén koffeinmentes kávé is. A baristák most forduljanak el: sok recept instant kávét ajánl. A lényeg, hogy a kávé ne legyen több 60 ml-nél (ez egy dupla eszpresszó mennyisége), tehát az amerikaiak által preferált hosszú kávé, az americano nem alkalmas hozzá, ugyanis a hosszabbra hagyott kávé elrontaná a tejszínes krém állagát.

Olasz hideg, krémes kávé, a crema al caffé

Ilyen lesz a crema al caffé színe duplakávéval / Fotó: lingqi xie, Getty Images

Ha dupla kávét számolunk egy főre, a crema al caffénk kesernyésebb és sötétebb színű lesz.

A fenti videóban a Pasta Queen nevű olasz youtuber a kávéba és a tejszínbe is tesz porcukrot, de a mi receptünkben elegendő csak a kávéba, úgyis elegyítjük a végén a két komponenst.

Variációk habos kávéra

Kávé és tejszín két jóbarát – habár nem minden habos kávé készül tejszínnel. Míg a macchiatót, valamint a latte macchiatót felhabosított tej dúsítja, ha caffè con pannát látunk a kávélapon, az (egy szimpla vagy dupla) eszpresszót jelent tejszínhabbal. Nem nagy truváj a tejszínhabos kávé, de örök kedvenc, ismerik és készítik a világon mindenütt. Angliában, Franciaországban Café Viennois, azaz bécsi kávé néven fut, ellenben ha Bécsben ülünk be egy kávéházba, Einspänner néven kapunk egy mokkát kis tejszínhabbal; Franziskaner néven tejszínes kávét (hab nélkül), Kapuziner címen pedig egy tejjel készült cappuccinót tejszínhabborítással.

Crema al caffé

Az ideális állag: íme, a hűs és krémes crema al caffé / Fotó: Hugo Goudswaard, Getty Images

Crema al caffé

Hozzávalók (2 főre):

  • 250 ml keményre vert tejszínhab
  • 60 ml eszpresszó
  • 2 evőkanál porcukor
  • Díszítésnek esetleg néhány kávészem vagy kakaóporszórás

Elkészítése:

  • Előzőleg hűtsük be a tejszínt!
  • Készítsük el az eszpresszó(ka)t.
  • Öntsük a kávét egy nagyobb pohárba, adjunk hozzá 2 evőkanál porcukrot, és keverjük össze kézzel. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tegyük hűtőbe, hogy teljesen hideg legyen.
  • A hűtőben helyet cserélhet a kávé és a lehűtött tejszín, előbb ne is vegyük ki a tejszínt a hűtőből.
  • A hideg tejszínt kézi habverő robotgéppel vagy konyhai robotgéppel felverjük.
  • Verjük addig a tejszínt, amíg már önmagában is megáll, a tetején nem záródik, nem folyik össze a hab.
  • Ekkor hozzáadjuk a porcukros, jól lehűtött kávét, és a géppel keverjük még egy percig, hogy elegyítsük a kávét a tejszínnel.
  • Az elkészült crema al caffét fedjük le, és fogyasztás előtt még egy kicsit hűtsük a hűtőszekrényben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top