nlc.hu
Gasztro

Menza drágulása

Naponta akár 500 forinttal is többe kerülhet idén a menza

Akára az előző félévben a menza napidíja 1200 forint volt egy iskolában, akkor ez az ár szeptembertől körülbelül 500 forinttal lesz magasabb.

Komoly mértékben drágul a közétkeztetés a hamarosan kezdődő új tanévben, a napi.hu cikke szerint akár 30 százalékos áremelkedést is tapasztalhatnak a szülők a menzacsekkeken, a különleges étrendet követő diákok ellátása pedig még pluszban fejtörést okoz a diákétkeztető cégeknek.

A menzaárak ilyen mértékű növekedését több tényező indukálja egyszerre. Az infláció miatt megnőtt az alapanyagok ára, a növekvő üzemanyagköltségek miatt a szállítás is többe kerül, miközben a kopogtató miatt több helyen fizetésemelést adtak a dolgozóknak, amit a cégek részben áremeléssel igyekszenek kigazdálkodni.

A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége szerint mindezek miatt a közétkeztetésben nagyjából 30 százalékos áremelés várható. 

Ez azt jelenti, hogy ha az előző félévben a menza napidíja 1200 forint volt egy iskolában, akkor ez az ár szeptembertől körülbelül 500 forinttal lesz magasabb.

Néhány példa: Az egyik budapesti általános iskola alsó tagozatán eddig havonta 21 500 forintot utaltak a napi háromszori étkezésért, mostantól ugyanez 26 ezer forintba kerül. Egy győri középiskolábam eddig havi 9000 forintba került az ebéd, ehhez képest most már havonta 12 300 forintot kell fizetni. A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumnak pedig a szolgáltató cég eddig 1500 forintos napi áron biztosította az étkeztetést a diákoknak, idén a díj azonban már megközelítené a 3000 forintot, amit az intézmény már nem vállal.

A speciális étkeztetést igénylő diákok ellátása még komolyabb fejtörést okoz a cégeknek. Nem csak azért, mert ehhez külön konyhát kell működtetniük, hanem mert a jogszabályok alapján ugyanazon az áron kell adniuk ezeket az ételeket, mint a normál menüt – miközben a „mentes” ebédek jellemzően jóval drágább alapanyagokból készülnek – olvasható a cikkben.

menza

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top