nlc.hu
Gasztro

Átvállalt élelmiszerdrágulás

Segítség az iskolakezdéshez: ebben a budapesti kerületben nem drágulnak a menzák

Legalább ez nem drágul év végéig Újbudán.

Tegnap jelentette be Újbuda önkormányzata a számos családot érintő döntését, miszerint december 31-ig átvállalja az élelmiszerdrágulás, valamint az infláció okozta áremelkedést a kerület közétkeztetésében. A 150 ezer fős Újbuda önkormányzata 10 bölcsődét, 23 óvodát, 15 általános iskolát, egy zeneiskolát, egy speciális szakiskolát, valamint öt középfokú oktatási intézményt üzemeltet. További két bölcsőde, 12 óvoda, kilenc általános iskola és öt középiskola működik egyházi, alapítványi és magánkézben a kerületben.

„A tanévkezdés terheit enyhíti, hogy a közétkeztetés a kormányzati sarcok ellenére sem drágul a kerületben” – közölte tegnap a kerület vezetése. „A nyersanyagárak drasztikus emelkedésére és a megnövekedett energiaárakra hivatkozva kereste meg Újbuda Önkormányzatát a Klassz Menza Kft. július elején. A KSH adatai alapján a júliusi 13,7%-os infláció folyamatosan emelkedik, a szakértők szerint ez a tendencia több mint 30%-os drágulást mutat januártól. Tekintettel a megnövekedett nyersanyag- és energiaárakra, a Képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat idén szeptembertől december 31-ig 20%-ra növelte nyersanyagköltséget. A közétkeztetést igénybe vevő újbudaiak kiadásai azonban idén nem fognak megugrani, mert az önkormányzat 2022-ben teljes egészében magára vállalja ezt a többletkiadást.”

Kisfiúk esznek a menzán

Uzsonna teljes őrlésű kenyérrel és gyümölccsel / Fotó: Peter Cade, Getty Images

A 2015. szeptember 1-jén foganatosított menzareform értelmében „tilos az iskolák, a kórházak büféiben, a konyhákon a szénsavas és cukrozott üdítők, a magas zsírtartalmú húskészítmény árusítása, felhasználása. Rögzítették továbbá, hogy a közétkeztetésben nem kerülhet só- és cukortartó az asztalokra, előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét” – írtuk hét évvel ezelőtt. Komoly kérdés az is, hogy az alapvető élelmiszerekre októberig érvényes ársapkák megszüntetését hogyan élik túl a közintézmények.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top