Tejföllel vagy tejszínnel? Sajttal vagy szalonnával? Így lesz a rakott krumpli finom helyett felejthetetlen!

Haranghy Orsi | 2022. Szeptember 02.
A magyarok egyik kedvenc egytálétele is megérdemli a törődést: néhány apró trükk, és igazi ínyenc fogás lehet a rakott krumpli is.

Sok háznál mindig a bevett módon készül ez az egytálétel, sokéves bevált recept szerint. Ha érezzük magunkban a kedvet, miért is ne próbálnánk ki néhány olyan módszert, amivel csavarhatunk az élményen, legyen az ropogós sajtréteg, előpirított kolbász vagy éppen krémes folyó tojássárgája, ami beivódik a krumpli- és kolbászrétegek közé.

Azt gondolnánk, hogy a rakott krumpli csupán három-négy réteg egymásra pakolt alapanyag, ami mehet is a sütőbe, nincs itt semmi látnivaló. Hát, közel sem. Megannyi kérdés és megközelítési mód, játék az arányokkal, a szafttal és mindig kulcskérdés persze a kolbászmennyiség is. Alább a két kiváló séf, Széll Tamás és Lázár Chef receptjei szokatlanok, de könnyen elkészíthetők otthon is. Kezdjük is!

Megosztó kérdés: az előhőkezelés

Mindenkinek megvan a maga metódusa: ki teljesen előfőzi, mások forrázással dolgozzák meg sütés előtt a krumplit és/vagy a hagymát.
Ha vastag krumpli- vagy kolbászszeleteket vágunk, könnyen nyers marad a közepe, és a falatoknak sem tesz jót egy-egy alapanyag túlsúlya.

Sok háziasszony esküszik a kolbászkarikák előzetes lepirítására serpenyőben. Tény, hogy ezzel zsírt ereszt a kolbász, amivel be lehet keverni a tejfölt, és kap egy kis roppanós kérget is a kolbász. A lényeg, hogy ha emellett döntünk, ne kapassuk túl a serpenyőben kolbászt, mert csak egy kiszárított chips marad belőle a sütés után.

Szintén sokan a hagyományos módon jó keményre főzik a tojást. Kár pedig: ha folyósra hagyjuk a belsejét, de már hámozható és szeletelhető keménységű, úgy lesz a legtökéletesebb. Elég a 6-8 perces tojás, nem kell a főzési időt 10 perc fölé vinnünk!

Ropogósra sült rakott krumpli / Fotó: Thomas Barwick, Getty Images

Tejföl vagy tejszín? Sajt vagy szalonna bele?

A két alábbi séfrecept a franciás, tejes (besamel mártásos) és tejszínes vonalon halad, a magyar háztartások legtöbbje azonban a tejfölre szavaz. Kísérletezni ér, sőt érdemes is, ráadásul akár ötvözhetjük is a kettőt. Mi a tejes-tejszínes vonallal érezzük nehézkesebbnek az összhangzattant, hiszen ne feledjük, hogy keményítőben gazdag krumplihoz, zsíros kolbászhoz és fehérje- (és zsír-)dús tojásokhoz adjuk. Ugyanakkor ez a verzió hihetetlenül krémes, isteni ízű és laktató. A tejfölös változat a megszokottabb, a tejföl savanykássága frissít az összképen, ugyanakkor a megsütött tejföl soha nem lesz olyan krémes, mint a tejszínes megfejtés.

Rakott krumpli / Fotó: DejanKolar Getty Images

Lázár Chef őrületes besamel mártásába kolbász, sajt és lereszelt főtt tojás is kerül

A szerényen csak a világ legfinomabb rakott krumplijának titulált receptben Kovács Lázár brillírozik. Megannyi alapanyag előkerül, a pácolt sertéscombsonkától a petrezselyemig, a besamel mártásba aprított kolbász és reszelt tojások pedig óriási ötlet.

Széll Tamás ikonikus étele maga a tejszínnel folyó Kánaán

A Bocuse d’Or Európa-bajnok séf házias receptjeire mindig érdemes odafigyelnünk. Míg Széll Tamás Michelin-csillagos éttermében, a budapesti Standban konyhaművészete fine dining oldalát mutatja meg, az utóbbi években számos otthoni receptjét mutatta be videókban és tévéműsorokban. Az otthonra szánt rakott krumpli receptje ezek közül is az egyik ikonikus receptje: Széll Tamás franciásan, sok-sok tejszínnel és kakukkfűvel készíti.

A séf egyáltalán nem hőkezeli sütés előtt a krumplit és a kolbászt, viszont nagyon vékonyra szeli és meglepően hosszan süti meg őket, így szó sem lehet nyers krumplibelsőről.

Exit mobile version